Antena Meniu Search
x

Update Furie în Israel, după ce armata a ucis din greşeală trei dintre ostaticii răpiţi de Hamas. Explicațiile IDF: "Simţim durerea profundă a familiilor"

Război Israel - Hamas. Furie în Israel, după ce armata a ucis din greşeală trei dintre ostaticii răpiţi de Hamas, în timpul unui raid în Fâşia Gaza. La Tel Aviv, sute de oameni au blocat străzile şi au cerut guvernului să îi aducă acasă pe toţi cetăţenii ţinuţi captivi. Între timp, guvernul israelian a anunţat că o tânără de 27 de ani cu cetăţenie română a murit în mâinile organizaţiei teroriste.

de Redactia Observator

la 16.12.2023, 21:38

Vezi și

UPDATE. În primele sale declaraţii după ce trupele israeliene (IDF) au ucis, vineri, din greşeală, trei ostatici israelieni în Fâşia Gaza, şeful Statului Major, generalul-locotenent Herzi Halevi, şi-a asumat sâmbătă responsabilitatea şi a promis că va face totul pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente, relatează The Times of Israel.

"Incidentul în care soldaţii IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) i-au ucis din greşeală pe Yotam Haim, Alon Shamriz şi Samar Talalka, fie ca memoria lor să fie binecuvântată, este un eveniment dificil şi dureros", a mărturisit Halevi într-o declaraţie video.

"Cei trei ostatici care au supravieţuit şaptezeci de zile infernale, s-au îndreptat spre soldaţii IDF şi au fost ucişi de tirul forţelor noastre. Nu există niciun lucru pe care soldaţii IDF şi comandanţii lor din Fâşia Gaza să şi-l dorească mai mult decât să salveze ostaticii în viaţă", a spus comandantul-şef.

"Nu am reuşit în acest caz. Simţim durerea profundă a familiilor pentru moartea ostaticilor", a continuat Halevi.

Pe acelaşi subiect

"IDF şi eu, ca şi comandant al acesteia, suntem responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat şi vom face totul pentru a preveni repetarea unor astfel de cazuri în continuarea luptelor", promite generalul Halevi.

"Încerc să mă pun în capul soldatului din Shejaiya, după zile de lupte grele, întâlniri strânse, întâlniri cu terorişti îmbrăcaţi în haine civile, care sosesc în diverse moduri înşelătoare. El trebuie să fie în alertă şi pregătit pentru orice ameninţare. O decizie de o fracţiune de secundă poate (duce la) viaţă sau la moarte", spune Halevi.

Pe de altă parte, el recunoaşte că "cei trei ostatici au făcut totul pentru ca noi să înţelegem, s-au deplasat fără cămăşi pentru ca noi să nu-i suspectăm că poartă o bombă pe corp şi au ţinut o pânză albă pentru ca noi să înţelegem".

"Împuşcarea ostaticilor a fost efectuată contrar reglementărilor privind focul deschis. Este interzis să se tragă asupra celor care ridică un steag alb şi cer să se predea. Dar această împuşcătură a fost efectuată în timpul luptei şi sub presiune", menţionează Halevi.

Comandantul IDF a trimis noi protocoale militarilor care luptă în Gaza

Comandantul anunţă că armata a finalizat o anchetă preliminară asupra incidentului şi a trimis imediat noi protocoale forţelor terestre.

"Am informat familiile cu privire la concluziile dificile şi le-am publicat în mod transparent pentru public", arată el. "Pot exista cazuri suplimentare în care ostaticii evadează sau sunt abandonaţi în timpul luptelor, iar noi avem datoria şi responsabilitatea de a-i salva în viaţă", adaugă generalul.

El spune însă, în ciuda presiunilor publice pentru un armistiţiu, că "luptele sunt cele care aduc ocaziile de întoarcere a ostaticilor". "Trebuie să continuăm luptele cu putere, fără a ne abate privirea de la obiectivele sale", a adaugat el.

Ancheta preliminară arată că cei trei tineri ţinuţi prizonieri în oraşul Gaza erau dezbrăcaţi de la brâu în sus. Aveau un băţ pe care prinseseră o cârpă albă. Din motive necunoscute, un soldat a deschis focul asupra lor, iar doi dintre ei au murit pe loc. Al treilea a fost rănit şi a cerut ajutor în ebraică dar a fost ucis de un alt membru al trupelor speciale.

Tragedia a avut loc într-un cartier în care în ultimele zile s-au dat lupte grele, iar nouă soldaţi au fost ucişi de militanţii palestinieni.

Armata israeliană susţine că militarii nu se aşteptau să dea peste civili în acea zonă

  • Daniel Hagari, purtător de cuvânt armată: Credem că cei trei israelieni fie au fugit, fie au fost abandonați de teroriștii care i-au ținut prizonieri. Poate în ultimele zile sau în ultima zi.

Unul dintre cei morţi este Haim Yotam, toboşar într-o formaţie rock. Înainte de a fi răpit pe 7 octombrie, el a avut timp să le trimită apropiaţilor un ultim mesaj. Ceilalţi doi sunt Samar Talalka, un tânăr de 22 de ani care lucra la o fermă, şi Alon Shamriz, în vârstă de 26 de ani, student la inginerie informatică.

Alţi 130 de oameni rămân în mâinile teroriştilor. Rudele lor au ieşit pe străzi şi au manifestat în apropiere de ministerul Apărării din Tel Aviv. Protestatarii au blocat străzile şi au vărsat vopsea roşie pe drumuri, simbol al sângelui prizonierilor ucişi. 

  • Protestatar: Câte zile și câte nopți vor mai putrezi în tuneluri până se va întâmpla ceva? Cât mai putem aștepta? Câte familii vor mai primi vestea oribilă? 

Premierul Netanyahu a declarat că moartea celor trei israelieni este o tragedie greu de suportat

O altă investigaţie a fost declanşată după ce un grup care susţine drepturile omului a publicat imagini şocante. Clipul arată cum soldaţii israelieni trag asupra unor palestinieni din Cisiordania. Rănit de primele gloanţe, unul dintre localnici este împuşcat din nou în timp ce zăcea fără apărare. Un altul a fost lichidat de la distanţă mică de militari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Furie în Israel, după ce armata a ucis din greşeală trei dintre ostaticii răpiţi de Hamas. Explicațiile IDF: "Simţim durerea profundă a familiilor"