Antena Meniu Search
x

"Gaslighting" a fost desemnat cuvântul anului de dicţionarul Merriam-Webster. Ce înseamnă termenul

Editorii dicţionarului american Merriam-Webster au anunţat desemnarea ''gaslighting'' cuvântul anului 2022, argumentând că termenul reflectă ''epoca dezinformării'' în care trăim.

de Redactia Observator

la 30.11.2022, 12:53

"Gaslighting" a fost desemnat cuvântul anului de dicţionarul Merriam-Webster. Termenul reflectă "epoca dezinformării"
"Gaslighting" a fost desemnat cuvântul anului de dicţionarul Merriam-Webster. Termenul reflectă "epoca dezinformării" - merriam-webster.com

Merriam-Webster este o companie din Statele Unite, care editează dicţionarul american şi care desemnează cuvântul anului peste Ocean. Astfel, în 2022, cuvântul este "gaslighting", ceea ce desemnează practica de a induce în eroare o persoană pentru propriul avantaj.

Mai concret, de a manipula adevarul, de a-l face pe celălalt să nu aibă încredere în propria percepție, viziune, de a-i diminua și invalida crezurile. E atât un procedeu psihologic folosit în relațiile toxice dintre persoane cât și o realitate a vieții de zi cu zi în ceea ce privește informarea.

Editorii Merriam-Webster consideră că este un cuvânt perfect pentru a reflectă perioada de dezinformare în care trăim. Specialiştii companiei americane spun că au ales acest cuvânt pentru că, anul acesta, a existat o creştere cu 1740% a căutărilor acestui termen. Şi nu în mod întâmplător, pentru că este titlul unei piese de teatru scrisă în 1938 de un autor britanic şi care are drept personaj principal un bărbat care încearcă să-şi convingă soţia că este nebună, pentru a-i fură averea. 

Peter Sokolowski, editor în general Merriam-Webster: Minciună tinde să fie interpersonală. Avem cuvântul fraudă, care tinde să fie interorganizațională, știți, între afaceri sau corporații sau țări uneori. Dar manipularea este folosită în ambele situații. Cuvântul e folosit atât într-un mod personal, de multe ori referitor la relații. Dar apoi este folosit clar și în multe contexte politice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » "Gaslighting" a fost desemnat cuvântul anului de dicţionarul Merriam-Webster. Ce înseamnă termenul