Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Europa răspunde şantajului lui Putin privind plata gazului în ruble: "Contractele sunt semnate în euro"

Rusia ar putea tăia gazul Europei de Paşte, dacă nu va accepta condiţiile lui Putin să plătească în ruble. La sfârşit de aprilie, majoritatea clienţilor Gazprom ar trebui să facă plăţile pentru următoarele tranşe de gaz. Vestul pare însă de neclintit. Refuză şantajul şi se pregăteşte deja pentru scenariul unei opriri a importurilor. 

de Lucia Cujbă

la 01.04.2022 , 19:30

Vladimir Putin nu cedează. Ameninţă că taie gazul dacă nu primeşte ruble. Dar nu chiar de azi.

Capitalele europene refuză şantajul lui Putin

Robinetul ar urma să fie închis în preajma Paştelui, atunci când ţările europene ar trebui să facă plăţile pentru următoarea tranşă de gaz.

Vezi și

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Noi nu vom face acte de caritate. Contractele existente vor fi oprite.

E anunţul care dă fiori Europei, dependentă în proporţie de 40 la sută de gazul rusesc. Cu riscul de a rămâne în frig la iarnă, capitalele europene refuză şantajul.

Christian Lindner, ministrul german de Finanţe: Contractele sunt contracte, iar contractele sunt semnate în euro, aşa că vom continua să plătim pentru importurile de energie în euro.

Mecanismul pus la punct de Putin ar salva economia Rusiei, grav afectată de sancţiuni. Cumpărătorii străini vor avea un cont în valută la Gazprombank, una dintre băncile care nu a fost decuplată de la SWIFT. Ulterior, Gazprombank va cumpăra ruble în numele importatorului și le va transfera într-un alt cont. Tot acest mecanism ar urma să creeze o cerere artificială de ruble şi să reducă impactul sancţiunilor Vestului.

Rubla a revenit la valoarea de dinainte de război

Strategia pare să aibă succes. Imediat după anunţul lui Putin, rubla a revenit la valoarea de dinainte de război. În plus, ruşii ameninţă că gazul vândut de Gazprom va fi din ce în ce mai scump. În aprilie, va ajunge la 1400 de dolari mia de metri cubi, cu 500 de dolari mai mult decât în martie. Pentru a mai potoli din haosul scumpirilor, Joe Biden a decis să scoată din rezerva strategică a Americii peste 1 milion de barili de petrol în fiecare zi, pentru următoarele șase luni.

Joe Biden, preşedintele SUA: Prețurile noastre cresc din cauza acțiunii lui Putin. Nu există suficientă ofertă. Și concluzia este că dacă vrem prețuri mai mici la gaze, trebuie să avem mai multă aprovizionare cu petrol chiar acum.

România are o situație relativ privilegiată. Statul nu are contract cu Gazprom și nici companiile private. Gazul rusesc este vândut în România prin intermediari, în euro, iar aceste contracte se discută la nivelul firmelor. Însă lipsa unui contract direct cu ruşii de la Gazprom ne costă scump. Plătim importurile cu 60% mai mult decât o fac ţările care au înţelegeri directe cu Moscova. 

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Europa răspunde şantajului lui Putin privind plata gazului în ruble: "Contractele sunt semnate în euro"