Antena Meniu Search
x

Germania vrea grăbirea procesului de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest: "Este în interesul nostru strategic"

Ministrul german de externe Annalena Baerbock vrea accelerarea discuţiilor pentru a aduce statele din Balcanii de Vest mai aproape de Uniunea Europeană, relatează DPA.

de Redactia Observator

la 01.07.2022, 21:50

țări din Balcani
Germania vrea grăbirea procesului de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest: "Este în interesul nostru strategic " - Shutterstock

Nu ar trebui să se mai piardă timp în eforturi de integrare şi armonizare, a declarat vineri politiciana din partidul Verzilor, după discuţii omoloaga sa slovenă Tanja Fajon la Berlin. "Nicio nişă nu trebuie creată în Balcani în care Rusia sau alt actor se poate instala", a spus Baerbock.

Pe lângă Rusia, China încearcă şi ea să-şi mărească influenţa în Balcanii de Vest. "Balcanii de Vest se află din punct de vedere geografic în mijlocul UE. De asemenea, trebuie să aducem într-un final oamenii din Balcanii de Vest în centrul nostru politic", a pledat Baerbock.

UE ar fi trebuit să-şi îndeplinească promisiunea de a deschide negocierile de aderare în special cu Macedonia de Nord şi Albania, a spus şefa diplomaţiei germane. "Este în interesul nostru strategic şi este de asemenea o chestiune de credibilitate", a mai spus ea, potrivit AGERPRES.

Negocieri de aderare la UE sunt în curs cu Muntenegru şi Serbia

Pe acelaşi subiect

În martie 2020, Consiliul European a fost de acord să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, în timp ce Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo sunt potenţial candidate la aderarea la UE.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că "viteza procesului de aderare sau viteza progresului este în mâinile lor", referindu-se la ţările care vor să adere la UE în timpul unei vizite la Praga, care a preluat vineri preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ea a spus că le-a luat actualilor membri ai UE diferite perioade de timp pentru a se alătura blocului comunitar, de la patru la zece ani, şi a subliniat că unele naţiuni care visează la aderare nu au făcut niciun progres timp de 20 de ani.

Annalena Baerbock a avertizat însă că dacă UE nu-şi îndeplineşte promisiunile, altcineva va veni cu alte promisiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Germania vrea grăbirea procesului de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest: "Este în interesul nostru strategic"