Antena Meniu Search
x

Video Graţierea liderilor separatişti, contestată în stradă: ''Independenţa este unica soluţie. Aceste graţieri nu vor rezolva nimic"

Decizie istorică la Madrid. La presiunea Uniunii Europene, Guvernul bate în retragere şi anunţă graţierea liderilor separatişti care au organizat în 2017 un referendum l pentru independenţă.

de Simona Moloiu

la 22.06.2021, 21:31

Vezi și

Gestul nu e privit cu ochi buni nici de catalani, nici de spanioli, şi ar putea fi urmat de proteste de stradă. Spania e ţara în care trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din diaspora.

"Catalonia, catalani şi catalane vă respectăm! Catalonia, catalani şi catalane vă iubim!" 

Declaraţii de dragoste şi graţieri. Premierul Pedro Sanchez speră că aşa mai calmează aspiraţiile de independenţă ale catalanilor. Decizia este însă contestată de spanioli şi catalani, deopotrivă. 

"Independenţa este unica soluţie. Să nu fiţi de acord cu graţierile. Nu fiţi de acord cu ele. Este ceea ce îşi doreşte statul!" 

Pe acelaşi subiect

În stradă, susţinătorii independenţei nu cred în faptele sau cuvintele premierului. 

Un act de propagandă

"Este un act de propagandă. Uniunea Europeană pune o presiune imensă pe Spania să facă ceva".

"Singura soluţie posibilă pentru noi este o republică catalană. Suntem acum 52% şi vom fi mai mulţi. Aceste graţieri nu vor rezolva nimic". 

Nouă lideri catalani au fost scutiţi de pedepse, după ce fuseseră condamnaţi la închisoare între 9 şi 13 ani, pentru rebeliune şi pentru organizarea în 2017 a unui referendum ilegal. Printre graţiaţi este şi Carles Puidgemont, fost premier, care, pentru a scăpa de închisoare, a fugit în Belgia, iar acum este europarlamentar. 

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: "Nu suntem naivi, ştim că unanimitatea este imposibilă, dar diviziunea şi confruntările nu fac decât să ne distrugă pe noi toţi şi viitorul copiilor noştri".  

Graţierea este doar parţială. Liderii separatişti vor fi scutiţi de executarea anilor rămaşi de închisoare, dar nu vor avea voie să ocupe funcţii publice. Iar orice abatere i-ar putea readuce după gratii. 

Totul a pornit de la un referendum ilegal organizat în octombrie 2017, prin care cea mai bogată regiune a Spaniei a încercat să se separe de Madrid. 90% dintre votanţi au ales asta, iar liderii regiunii s-au grăbit să proclame independenţa. Rezultatul nu au fost însă validat de guvernul spaniol. Au urmat zile pline de violenţă, între forţele de ordine şi separatişti, în urma cărora peste o mie de oameni au fost răniţi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Graţierea liderilor separatişti, contestată în stradă: ''Independenţa este unica soluţie. Aceste graţieri nu vor rezolva nimic"