Antena Meniu Search
x

Grecii au format cozi în faţa băncilor şi bancomantelor să-şi retragă banii

Situaţia economică a Greciei devine din ce în ce mai gravă, după ce Premierul a anunţat că e nemulţumit de condiţiile cerute de Uniunea Europeană şi FMI şi a cerut un referendum. Grecii au format cozi la bănci încercând să îşi retragă banii

Vezi și

Situaţia economică a Greciei devine din ce în ce mai gravă, după ce Premierul a anunţat că e nemulţumit de condiţiile cerute de Uniunea Europeană şi FMI şi a cerut un referendum. Grecii au format cozi la bănci încercând să îşi retragă banii

Iar, cu scurt timp în urmă, membrii eurogrup, reuniţi la Bruxelles, au anunţat că nu vor da ţării răgazul cerut pentru a organiza votul din 5 iulie. Dacă alegătorii vor respinge şi ei condiţiile creditorilor internaţionali, Grecia va intra în incapacitate de plată şi, posibil, va părăsi Uniunea iar asta i va afecta şi pe turiştii români ce au sejururi plănuite pe litoralul elen. 

În Atena, oamenii s-au aşezat la coadă, în faţa bancomatelor, înainte de ivirea zorilor. Speriaţi de anunţul lui Alexis Tsipras, grecii se grăbesc să-şi retragă banii din conturi. Într-un anunţ televizat difuzat după miezul nopţii, premierul a calificat drept insuportabile condiţiile cerute Greciei de Uniunea Europeană şi de FMI. Şi a cerut referendum.

Pe 5 iulie, la urne, grecii vor fi întrebaţi dacă acceptă condiţiile impuse în schimbul deblocării ultimei tranşe a împrumutului european, în valoare de 7.2 miliarde de euro. Creditorii cer noi tăieri de cheltuieli, impozitarea suplimentară a pensiilor şi creşterea TVA-ului, inclusiv în turism, ceea ce s-ar traduce prin scumpirea vacanţelor pentru turiştii din toată lumea.

Timpul pe care Grecia îl mai are la dispoziţie este extrem de scurt. Ţara riscă să intre în incapacitate de plată pe 1 iulie, dacă nu achită tranşa de un miliard şi jumătate de euro din datoria către FMI scadentă marţi. Falimentul înseamnă o criză bancară şi chiar ieşirea ţării din zona euro, o realitate pe care trebuie să o ia în calcul şi românii care ajung vara aceasta în Grecia. Ca să evite problemele, ar fi bine să la ei bani gheaţă pentru că retragerile de la bancomat ar putea fi blocate în orice moment. Dacă merg cu maşina, oamenii ar trebui să se asigure că au rezervorul plin încă de la plecare din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Grecii au format cozi în faţa băncilor şi bancomantelor să-şi retragă banii