Antena Meniu Search
x

China să evite "ameninţările" la adresa Taiwanului, îndeamnă grupul G7 al țărilor puternic industrializate

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a cerut, vineri, Chinei să evite "ameninţările" la adresa Taiwanului şi a criticat activităţile militare chineze în zone disputate, pledând însă pentru cooperare în scopul rezolvării unor probleme globale, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 22:21

întâlnire a grupului G7 în Münster, Germania
China să evite "ameninţările" la adresa Taiwanului, îndeamnă grupul G7 al țărilor puternic industrializate - Profimedia Images

"Suntem preocupaţi în mod serios de situaţia din Marea Chinei de Est şi din Marea Chinei de Sud. Reamintim Chinei necesitatea de a se abţine de la ameninţări, de la acţiuni coercitive, de la acte de intimidare sau de la utilizarea forţei. Ne opunem puternic oricăror încercări unilaterale de modificare a statutului prin forţă sau constrângere", anunţă miniştrii de Externe din statele membre G7, în comunicatul difuzat după reuniunea de la Münster (Germania), referindu-se în principal la tensiunile dintre Administraţia de la Beijing şi Taiwan.

Cu toate acestea, Grupul G7 exprimă intenţia de a coopera cu Beijingul pentru gestionarea unor probleme mondiale precum crize medicale sau modificările climatice, potrivit agenţiei Reuters.

"În discuţiile de aici, am fost foarte clari asupra necesităţii de aliniere a abordărilor faţă de China în contextul acţiunilor din ce în ce mai frecvente de coerciţie şi pentru a contracara politicile şi practicile Beijingului de perturbare a pieţelor, care afectează angajaţii şi sectoarele industriale din ţările noastre", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, la finalul reuniunii G7.

Blinken a precizat că Washingtonul susţine vizita cancelarului german, Olaf Scholz, la Beijing. "Printre motive figurează încurajarea preşedintelui Xi Jinping să exercite presiuni asupra preşedintelui Vladimir Putin pentru a nu folosi niciodată vreo armă nucleară", a subliniat Blinken.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China să evite "ameninţările" la adresa Taiwanului, îndeamnă grupul G7 al țărilor puternic industrializate