Antena Meniu Search
x

Taiwan îndeamnă China să lase "zdrăngănitul săbiilor" și să vină la masa discuțiilor

China ar trebui să înceteze "zdrăngănitul săbiilor" împotriva Taiwanului și să mențină pacea și stabilitatea, a declarat vineri șeful Consiliului pentru Afaceri Continentale din Taiwan, în timp ce Beijingul a intensificat presiunea politică și militară asupra insulei pe care o pretinde ca fiind a sa, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 28.10.2022, 09:27

ilustrație China Taiwan
Taiwan îndeamnă China să lase "zdrăngănitul săbiilor" și să vină la masa discuțiilor - Shutterstock (imagine ilustrativă)

China și-a intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului încă din luna august, atunci când a efectuat exerciții de asediu în jurul insulei, după o vizită la Taipei a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi.

"Beijing ar trebui să înceteze zdrăngănitul săbiilor deoarece nu face decât să adâncească decalajul dintre cele două părți și să crească tensiunile în regiune", a declarat ministrul Consiliului pentru Afaceri Continentale, Chiu Tai-san, la un forum din Taipei. "Îndemnăm China continentală să depună armele și să mențină pacea și stabilitatea. Cheia păcii este să inversăm mentalitatea de a gestiona problemele cu forța", a spus Chiu, adăugând că Beijingul ar trebui să rezolve dezacordurile cu Taipei printr-un "dialog constructiv fără condiții prealabile".

Chiu a spus că speră ca China să își poată relaxa treptat restricțiile de călătorie pentru a controla pandemia de COVID-19, astfel încât cele două părți să poată relua "schimburile sănătoase și ordonate și să creeze spațiu pentru interacțiuni pozitive".

China a respins în mod repetat ofertele de discuții pe baza egalității cu respect reciproc din partea președintelui Taiwan Tsai Ing-wen, pe care Beijingul îl consideră separatist.

Pe acelaşi subiect

China consideră Taiwan propriul său teritoriu

La începutul acestei luni, președintele Xi Jinping a declarat într-un discurs la deschiderea Congresului Partidului Comunist de la Beijing că depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului și că China nu va renunța niciodată la utilizarea forței asupra Taiwanului.

Taipei spune că doar cei 23 de milioane de oameni ai insulei își pot decide viitorul și că, întrucât Taiwanul nu a fost niciodată condus de Republica Populară Chineză, revendicările sale de suveranitate sunt nule.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Taiwan îndeamnă China să lase "zdrăngănitul săbiilor" și să vină la masa discuțiilor