Industria europeană va fi decimată fără aluminiul rusesc, avertizează cinci asociații industriale europene
Cinci asociaţii industriale europene au declarat luni că îndeamnă autoritățile europene să prevină sancțiunile, tarifele sau boicoturile împotriva aluminiului rusesc, despre care au spus că ar putea falimenta mii de companii, potrivit Euronews.
Compania rusească Rusal produce aproximativ 6% din cantitatea de aluminiu din lume. Până acum, acest metal nu a fost vizat de sancțiunile occidentale la adresa Rusiei, aplicate în urma invadării Ucraina. Dar SUA iau în considerare implementarea unor restricţii asupra importurilor de aluminiu din Rusia iar Bursa de Metale de la Londra (LME), cel mai mare hub de tranzacție a metalelor, şi-a întrebat membrii dacă ar trebui să interzică aluminiul rusesc. Unele companii au spus că vor înceta să mai cumpere aluminiu rusesc, iar altele, precum Alcoa, chiar militează pentru introducerea unor unor sancțiuni pentru acest metal.
Într-o declaraţie comună, cele cinci asociaţii au spus că au trimis o scrisoare către autorităţile Uniunii Europene, în care „au solicitat intervenția urgentă a Comisiei Europene și a statelor membre ale UE împotriva amenințărilor cu interdicții, tarife crescute sau sancțiuni asupra aluminiului rusesc, care reprezintă o amenințare iminentă și vitală pentru industria europeană de aluminiu”.
Măsurile împotriva aluminiului ar putea lăsa mii de oameni fără locuri de muncă
Declaraţia mai spune că acele companii care boicotează sau cer măsuri împotriva metalului rusesc "fie sunt principalii săi concurenți, fie se bucură de opțiuni de aprovizionare care nu sunt disponibile pentru marea majoritate a lanțului european de aluminiu". Pentru utilizatorii mai mici de aluminiu din Europa, măsurile împotriva metalului rusesc ar putea ”închide mii de companii", iar zeci de mii de oameni ar putea rămâne şomeri.
Industria europeană se află deja sub presiunea inflaţiei crescute şi a încetinirii creşterii economice, în timp ce preţurile mari la energie au afectat producția a peste un milion de tone de aluminiu din Europa, din 2021 până în prezent. În 2018, după ce SUA a sancţionat compania Rusal iar Bursa de la Londra a blocat tranzacțiile cu acest metal rusesc, preţurile la aluminiu au crescut cu 35% în doar câteva zile.
Cele cinci asociaţii care au semnat declaraţia sunt Federația Consumatorilor de Aluminiu din Europa (FACE), Asociația Federală Germană pentru Dezvoltare Economică și Comerț Exterior (BWA), Asociația italiană de companii care produc instalații și materiale pentru turnătorii (Amafond), Asociația Națională Italiană a Oțelului și Metalelor (Assofermet) și Asociația Italiană a Turnătoriilor (Assofond).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰