Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Hackerii ucraineni au închis televiziunea rusă de ziua lui Putin: "Au şters totul de pe servere"

Compania media de stat VGTRK din Rusia, care deţine şi operează principalele posturi naţionale de televiziune din ţară, a fost vizată luni de un atac cibernetic masiv pe care o sursă guvernamentală ucraineană l-a atribuit hackerilor de la Kiev, relatează Reuters. Ulterior un grup de hackeri ucraineni și-a asumat responsabilitatea pentru atacul care a închis canalele și posturile de radio "Russia-1", "Russia-24", "Kultura", "Vesti FM" sau "Mayak" 

de Redactia Observator

la 07.10.2024 , 17:44

Hackerii ucraineni au închis televiziunea rusă de ziua lui Putin Au şters totul de pe servere Hackerii ucraineni au închis televiziunea rusă de ziua lui Putin Au şters totul de pe servere - Telegram

Război în Ucraina. Site-ul web al VGTRK nu se încărca la începutul zilei de luni, iar streamingul live al canalului său de ştiri Rossia-24 nu era disponibil. "503 Serviciu indisponibil. Niciun server nu este disponibil pentru a gestiona această cerere", a fost mesajul de eroare afişat atunci când reporterii Reuters au încercat să acceseze transmisia live.

Hackerii ucraineni au închis canalele TV Rusia-1 și Rusia-24

"Holdingul nostru media de stat, unul dintre cele mai mari, s-a confruntat cu un atac fără precedent al hackerilor asupra infrastructurii sale digitale", a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a dat asigurări că VGTRK lucrează pentru a depăşi consecinţele atacului. "Specialiştii lucrează pentru a afla toate circumstanţele, pentru a înţelege unde duc urmele lăsate de cei care au organizat acest atac al hackerilor asupra unui obiectiv care ţine de infrastructura critică", a declarat Peskov.

Articolul continuă după reclamă

Compania VGTRK, care anunţase mai devreme luni că serviciul său online a fost atacat cibernetic peste noapte şi ale cărei canale oferă multor ruşi ştiri despre războiul din Ucraina, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Pe acelaşi subiect

"Am auzit că hackerii au şters totul de pe servere"

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat în schimb că hackerii ucraineni sunt responsabili pentru incident, care a coincis cu ziua în care Vladimir Putin împlineşte 72 de ani."Hackerii ucraineni l-au felicitat pe Putin cu ocazia zilei sale de naştere, efectuând un atac la scară largă asupra companiei ruseşti de stat de televiziune şi radiodifuziune", a declarat sursa pentru Reuters, solicitând să nu fie citată. Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent această afirmaţie.

Publicaţia rusă de ştiri Gazeta.ru a citat o sursă anonimă afirmând că atacul cibernetic a vizat serviciile online şi interne ale VGTRK, care deţine şi operează, de asemenea, posturi de radio şi multe canale TV regionale. "Difuzarea online şi serviciile interne sunt căzute şi nici internetul şi telefonia nu funcţionează. Va fi nevoie de mult timp pentru remediere", a declarat sursa citată. "Am auzit că (hackerii) au şters totul de pe servere, inclusiv backup-urile. Se lucrează la izolarea atacului de la 6:00 dimineaţa", a mais spus sursa.

Vorbind la Moscova, Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, nu a spus cine a fost în spatele atacului, dar a declarat reporterilor că mass-media ruseşti au devenit de mult timp ţinte pentru ceea ce ea a numit "Occidentul colectiv" şi a spus că ceea ce s-a întâmplat este parte a "unui război hibrid". Moscova va ridica problema atacului cibernetic în toate forumurile internaţionale, inclusiv la UNESCO, agenţia ONU care promovează libertatea de exprimare, a declarat Zaharova.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » Ştiri externe » Hackerii ucraineni au închis televiziunea rusă de ziua lui Putin: "Au şters totul de pe servere"