Antena Meniu Search
x

La Halkidiki, în Grecia, românii petrec vacanța la prețuri mai mici față de anii trecuți

În sezonul-COVID, românii se simt în siguranţă în paradisul zeilor, chiar dacă cele mai populare zone din Grecia au început deja să se aglomereze. Vara aceasta însă, vor duce dorul petrecerilor cu muzică şi dansuri greceşti. Au fost interzise din cauza coronavirusului. Chiar şi aşa distracţia e garantată, mai ales că preţurile au scăzut la mâncare şi băutură faţă de anii trecuţi.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 05.07.2020, 21:14

Vezi și
  • În Halkidiki, o pizza este 7 Euro.
  • În Skiathos, un șezlong pentru toată ziua e 10 Euro.

În Halkidiki, o destinaţie tradiţională de vacanţă pentru români în ultimii 30 de ani, febra coronavirus nu se simte. Turişti din Bulgaria, Serbia sau România se bucură împreună de serile greceşti.

Odată cu apusul soarelui, turiştii s-au mutat de pe plajă pe faleză, iar sub clar de lună, tavernele şi buticurile îşi aşteaptă primii clienţi din anul acesta.

La o pizzerie din Nikiti e plin. Turiştii nu sunt obligaţi să poarte mască, în schimb, nu au voie să se aşeze mai mult de şase persoane la o masă. Riscă să lase pe lângă nota de plată şi o amendă. 

George Zamanis, angajat pizzerie: Este coronavirus, dar vedeţi, e plin de oameni. Au venit să mănânce pizza aici, în Nikiti. Am făcut 50 de pizza pe zi. În mod normal, anul trecut, făceam 150 de pizza zilnic. Acum este cu 50% mai puţin faţă de anul trecut.

Şi faimoasele petreceri greceşti se ţin după reguli noi: nu se mai poate dansa în ritmuri de buzuki.

Maria Parga, viceprimar Sithonia, Halkidiki: Nu putem organiza petreceri. După cum ştiţi, în Grecia, muzica şi distracţia sunt importante, dar păstrăm regulile. La taverne poate exista muzică, dar clienţii trebuie să rămână la masă.

În sezonul-COVID, grecii au găsit însă soluţii pentru orice. În camera de hotel, telecomenzile sunt sigilate în pungi. De la clanţe, la întrerupătoare şi mobilă, totul este dezinfectat. Iar la final, camera este sigilată.

(Reporter): Dumneavoastră aţi venit cu măşti, cu dezinfectant în bagaj.

(Turist român): Sincer, da. Dar doar în unele cazuri le-am folosit.

(Reporter): De ce?

(Turist român): În prima zi. După aceea, când am văzut că respectă, n-am mai folosit.

Inclusiv pe plajă, şezlongurile sunt dezinfectate.  În Grecia, la fel ca în România, sunt valabile aceleaşi reguli. Păstrarea distanţei de 2 metri în interior, purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi dacă se poate, plata cu cardul în loc de plata cash.

Preţurile în grecia continentală sunt mult mai mici în acest an şi la cazare, şi la mâncare. Un burger costă 5 euro, o pizza - 7 euro, un desert cu iaurt - 3,5 euro, iar o bere - 4 euro.

”Pe banii ăştia nu ştiu dacă puteam să stau 7 nopţi, cu 535 de euro. Mâncare extraordinară”, spune un turist român.

Cine caută distanţarea merge la sigur în insule. În Skiathos, de exemplu, poţi avea o plajă pentru tine. Turiştii care vor să se bucure de apă şi soare au de ales între nu mai puţin de 69 de plaje diferite. Mai mult de atat pentru o zi întreagă petrecută pe şezlong nu vor avea de scos din buzunar mai mult de 10 euro.

Horea Belenes, director firmă de turism: Avem turişti care au renunţat la vacanţe şi au revenit şi au refăcut rezervările. Semnalele sunt foarte bune.

Transportul cu avionul şi cazarea în una din frumoasele vile cu piscină costă între 350 şi 500 de euro de persoană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » La Halkidiki, în Grecia, românii petrec vacanța la prețuri mai mici față de anii trecuți