Antena Meniu Search
x

Video Hamas a eliberat 10 femei ostatice. Armistiţiul cu Israel a fost prelungit cu încă două zile

Război Israel - Hamas. Hamas a eliberat aseară, 28 noiembrie, alte zece femei ostatice, după ce armistiţiul a fost prelungit pentru încă două zile. Familiile nu mai ştiau nimic de acestea, de mai bine de şapte săptămâni, iar într-un final fericit au ajuns acasă, în Israel. Lor li s-au alăturat şi alţi doi ostatici tailandezi. La schimb, din închisorile israeliene au ieşit 30 de prizonieri palestinieni. De ambele părţi, ostaticii şi deţinuţii au fost primiţi acasă sub zeci de aplauze.

de Redactia Observator

la 29.11.2023, 08:19

Vezi și

Cu mult entuziasm. Aşa au fost întâmpinate aseară cele zece ostatice. Printre ele, şi Mia, în vârstă de 17 ani, cea mai tânără dintre cele eliberate ieri. A ieşit din infern ţinând la piept câinele său. Atât mama, cât şi mătuşa acesteia au fost răpite din kibbutzul Nir Yitzhak. Acum, toate s-au reunit.

Hamas acuză Israelul că a încălcat armistiţiul şi a precizat că îl va respecta în continuare dacă inamicul face acelaşi lucru

Emoţionantă este şi povestea altei ostatice eliberate, Ditza Heiman, în vârstă de 84 de ani. Aceasta a fost răpită pe 7 octombrie, chiar din propria locuinţă, din kibuţul Nir Oz, aflat la 2,5 kilometri de Gaza. Un vecin a auzit-o pe femeie strigând după ajutor. De atunci, nepoţii nu mai ştiau nimic despre bunica lor. Declaraţii emoţionante a dat şi tatăl lui Emily Hand, fetiţa eliberată duminică. Bărbatul a povestit pentru CNN traumele pe care fiica sa le-a trăit în timpul petrecut ca ostatică.

"Cea mai şocantă parte a revederii cu Emily, care m-a distrus, a fost când. Ea doar îmi şoptea. Trebuia să îmi apropii urechea de buzele ei pentru a o putea înţelege. Ea a crezut că şi eu am fost ţinut ostatic", a declarat Thomas Hand, tatăl lui Emily. Târziu în noapte, un elicopter care transporta ostaticii eliberați aseară de Hamas a ajuns la Centrul Medical Sheba din Ramat Gan, în Israel. Sub ropote de aplauze, aşa au fost întâmpinaţi şi ceilalţi doi ostatici, de naţionalitate tailandeză. Ministrul de externe din Thailanda a profitat de moment şi i-a îmbrăţişat pe conaţionalii săi.

O oră mai târziu, Israelul a eliberat alţi 30 de prizonieri palestinieni. Între timp, palestinienii au profitat de armistiţiu şi au încercat ore întregi să îşi recupereze mai multe bunuri pe care le-au pierdut în urma războiului. Au căutat printre dărâmături, acolo unde, cândva erau casele lor. Oamenii din centrul enclavei, care au rămas fără adăpost, duc o luptă grea şi se chinuie să se încălzească cumva. Șeful agenției de informații Mossad din Israel, David Barnea, și directorul CIA, William Burns, se află în Qatar pentru discuții privind extinderea armistițiului Israel-Hamas și eliberarea mai multor ostatici. Oficiali din Egipt, ţară care a servit ca mediator alături de Qatar, s-au alăturat discuțiilor.

Hamas acuză Israelul că a încălcat armistiţiul şi a precizat că îl va respecta în continuare dacă inamicul face acelaşi lucru. Anterior, armata lui Netanyahu spunea că mai mulţi soldați au fost ușor răniți în urma unor explozii, în două locații din nordul enclavei.Tot într-una dintre locații, teroriștii ar fi deschis și focul asupra trupelor. Aproximativ 160 de oameni, din totalul celor 240 capturați în urma atacului din 7 octombrie, sunt în continuare ţinuţi ostatici de Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Hamas a eliberat 10 femei ostatice. Armistiţiul cu Israel a fost prelungit cu încă două zile