Antena Meniu Search
x

Video Haos în Slovacia după împuşcarea premierului Robert Fico. Zeci de reţineri, după ce jurnalişti şi influenceri au instigat la atentate

Europa stă pe un butoi cu pulbere. Mai mulţi premieri au primit ameninţări cu moartea după ce prim-ministrul populist al Slovaciei a fost împuşcat acum două zile, de un poet nemulţumit de politica lui pro-rusă. Iar în Slovacia domnesc haosul şi ura acum. Peste 30 de oameni au fost reţinuţi. Anchetatorii au descoperit mai multe mesaje de instigare la atentate, postate inclusiv de influenceri şi jurnalişti. Între timp, premierul a fost operat pentru a doua oară şi rămâne internat la Reanimare, în stare gravă. 

Maria Rohnean
de Maria Rohnean

la 17.05.2024 , 19:28

Astăzi după amiază, premierul slovac Fico a trecut din nou printr-o operaţie despre care medicii au vorbit încă din primele 24 de ore de la atac. 

În ce stare e premierul Robert Fico după a doua operaţie

Miriam Lapuníková, directorul spitalului: Ţesutul necrotic, rezultat în urma plăgilor împuşcate a fost îndepărtat. 

Vezi și

Maria Rohnean, reporter Observator: A trecut cu bine de cea de a doua operaţie şi este conştient. Reprezentanţii Spitalului Universitar au precizat că au refuzat toate ofertele de la spitalele din străinătate şi că au tot ce le trebuie. Între timp, membrii cabinetului Fico se vor reuni aici, la guvern, miercuri într-o şedinţă care va fi condusă şi de ministrul Apărării.

Pe acelaşi subiect

Miercuri, Robert Fico a fost împuşcat de un poet în vârstă de 71 de ani care călătorise special în oraşul în care premierul se afla, la Handlova.  

Imaginile filmate în momentul atacului arată că atentatorul avea pistolul în mână când a ridicat braţul deasupra gardului - gărzile de corp ale premierului Slovaciei ar fi trebuit să îl vadă şi să îl oprească. Cu toate aceastea, a tras de cinci ori, de la mai puţin de un metru, până să fie imobilizat. 

Astăzi, anchetatorii de la Bratislava au percheziţionat locuinţa atentatorului. Tulburaţi, vecinii nu înţeleg ce s-a întâmplat cu bărbatul. 

Situaţia în Slovacia, din ce în ce mai tensionată

La trei zile după atentat, Slovacia fierbe, societatea este divizată, iar politicienii dau vina unii pe alţii pentru asasinat. 

Maria Rohnean, reporter Observator: Situaţia rămâne tensionată în Slovacia, pe lângă atacator, mai multe persoane au fost reţinute pentru instigare la ură sau violenţă în spaţiul public. Şi la nivel înalt este tensiune. Opoziţia şi puterea se acuză reciproc că prin discursul folosit au adus societatea în pragul unui război civil. 

Apropiat şi comparat cu Viktor Orban, premierul Ungariei, Fico avea acelaşi mesaj politic eurosceptic şi orientat spre Rusia. 

Viktor Orban, premierul Ungariei: Vom trece prin alegeri, care vor decide nu doar membrii Parlamentului European, ci, împreună cu alegerile din SA, pot determina cursul războiului şi al păcii în Europa. În această situaţie, am fi avut mare nevoie de Robert Fico şi de o Slovacie pro-pace. 

Atacul asupra premierului slovac a creat haos la nivel internaţional

Analiştii politici se întreabă acum cine va putea pune capăt tensiunilor din Slovacia, aflată acum într-o agitaţie de care ar putea profita extremiştii.

Valeriu Turcan, analist politic: Când injectezi atâta ură într-un sistem politic sau într-o societate, polarizarea atinge cote atât de ridicate. Este rezultatul a 20 de ani de tensiuni politice, de aceea cred că nu putem să avem un verdict clar decât să sperăm astăzi că cineva va reuşi să găsească acele resurse de credibilitate şi să spună stop.

În acelaşi timp, atentatul din Slovacia a deschis cutia Pandorei la nivel internaţional. 

Maria Rohnean, reporter Observator: Imediat după tentativa de asasinat la adresa lui Fico mai mulţi lideri europeni au anunţat că au primit ameninţări cu moartea. E vorba de premierul polonez şi premierul belgian care a făcut deja o plângere împotriva unui prezentator local care i-ar fi îndemnat pe ascultători să-l împuşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Haos în Slovacia după împuşcarea premierului Robert Fico. Zeci de reţineri, după ce jurnalişti şi influenceri au instigat la atentate