Antena Meniu Search
x

Foto Hiperinflație în Venezuela. Autoritățile au lansat bancota de 1 milion de bolivari, echivalentul a 50 de cenți americani

Banca Centrală din Venezuela a lansat pe piață trei noi bancnote, de 200.000, 500.000 și 1.000.000 de bolivari, în încercarea de a menține pe linia de plutire sistemul monetar, în contextul episodului de hiperinflație ce sugrumă economia. Sancțiunile aplicate de Statele Unite regimului de la Caracas au înrăutățit semnificativ situația.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 08.03.2021, 19:01

bani Venezuela
Bancnotele vechi din Venezuela, aproape imposibil de folosit din cauza hiperinflației - Profimedia Images
  • 1 dolar american s-ar cumpăra în Venezuela cu aproximativ 1.8 milioane de bolivari

Noua bancnotă de 1.000.000 de bolivari valorează doar jumătate de dolar american, la rata de schimb oficială. Inflația internanuală, calculată până la nivelul lunii februarie, a fost de 2.665%, arată datele autorităților centrale.

Economia Venezuelei, una prosperă în trecut, este într-o cădere accelerată în ultimii șapte ani, ca urmare a scăderii prețului petrolului, fapt care a dus la o prăbușire a exporturilor și o adâncire a deficitului fiscal, ceea ce a forțat Banca Centrală să tipărească tot mai mulți bani.

Citește și:

"Noile bancnote vor complementa și optimiza denominarea, pentru a se ridica la cerințele economiei naționale", a transmis Banca Centrală într-un comunicat.

Anii de hiperinflație și erodarea bolivarului au forțat multe persoane din Venezuela să folosească dolarul american ca monedă pentru tranzacții. Președintele Nicolas Maduro a caracterizat folosirea informală a dolarului ca fiind "o supapă de ieșire", dând vina pe sacțiunile impuse de Washington pentru problemele economice cu care se confruntă țara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Hiperinflație în Venezuela. Autoritățile au lansat bancota de 1 milion de bolivari, echivalentul a 50 de cenți americani