Foto

Hiperinflație în Venezuela. Autoritățile au lansat bancota de 1 milion de bolivari, echivalentul a 50 de cenți americani

De Daniel Murărescu.
Publicat: 08.03.2021, 19:01.
Actualizat: 08.03.2021, 19:01

Banca Centrală din Venezuela a lansat pe piață trei noi bancnote, de 200.000, 500.000 și 1.000.000 de bolivari, în încercarea de a menține pe linia de plutire sistemul monetar, în contextul episodului de hiperinflație ce sugrumă economia. Sancțiunile aplicate de Statele Unite regimului de la Caracas au înrăutățit semnificativ situația.

bani Venezuela

Bancnotele vechi din Venezuela, aproape imposibil de folosit din cauza hiperinflației

Profimedia Images

Noua bancnotă de 1.000.000 de bolivari valorează doar jumătate de dolar american, la rata de schimb oficială. Inflația internanuală, calculată până la nivelul lunii februarie, a fost de 2.665%, arată datele autorităților centrale.

Economia Venezuelei, una prosperă în trecut, este într-o cădere accelerată în ultimii șapte ani, ca urmare a scăderii prețului petrolului, fapt care a dus la o prăbușire a exporturilor și o adâncire a deficitului fiscal, ceea ce a forțat Banca Centrală să tipărească tot mai mulți bani.

Citește și:

"Noile bancnote vor complementa și optimiza denominarea, pentru a se ridica la cerințele economiei naționale", a transmis Banca Centrală într-un comunicat.

Anii de hiperinflație și erodarea bolivarului au forțat multe persoane din Venezuela să folosească dolarul american ca monedă pentru tranzacții. Președintele Nicolas Maduro a caracterizat folosirea informală a dolarului ca fiind "o supapă de ieșire", dând vina pe sacțiunile impuse de Washington pentru problemele economice cu care se confruntă țara.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.