Antena Meniu Search
x

În așteptarea unui MIRACOL: o biserică românească în ruină zace lângă locul botezului lui Iisus, pe malul Iordanului, într-un câmp minat

Un fotoreportaj Reuters publicat zilele trecute arată bisericile fantomă de la locul botezului lui Iisus, abandonate din cauza conflictului israeliano-arab. Printre ruine e și o bisericuță românească.

Un fotoreportaj Reuters publicat zilele trecute arată bisericile fantomă de la locul botezului lui Iisus, abandonate din cauza conflictului israeliano-arab. Printre ruine e și o bisericuță românească.

Ruina bisericii românești e pe un câmp din Cisiordania, în teritoriul palestinian controlat de Israel. Este la Qasr al-Yahud, lângă Ierihon, nu departe de malul Iordanului, unde tradiția spune că Iisus a fost botezat.

Acoperișul bisericuței românești a dispărut, dar, prin pereții găuriți, pot fi văzute picturile din interior, care au rezistat vremii. La câțiva metri de ruină e o locuință, de asemenea, părăsită.

Pe acelaşi subiect

Locul pe care se află lăcașul de cult e extrem de periculos. E un câmp de aproximativ 100 de hectare, care e minat. Minele au fost puse în urmă cu mulți ani de armata israeliană, pentru a preveni infiltrarea teroriștilor palestinieni.

Pe același câmp sunt alte biserici ortodoxe și catolice care, de asemenea, au fost abandonate, la fel ca și cea românească.

Acum însă, situația s-a schimbat, mai ales după ce Israelul și Iordania au încheiat pace și au făcut pași către normalizarea relațiilor. De câțiva ani, turismul la locul botezului lui Iisus e în floare: sunt peste 500 de mii de pelerini care vin anual pe malul israelian al Iordanului.

Au apărut speranție și pentru bisericile fantomă. Există deja o inițiativă pentru deminarea terenului pe care se află ruinele. Însă, pentru asta, va fi nevoie de 4 milioane de dolari, au spus, pentru Reuters, liderii fundației caritabile care vrea să demineze zona.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » În așteptarea unui MIRACOL: o biserică românească în ruină zace lângă locul botezului lui Iisus, pe malul Iordanului, într-un câmp minat