Antena Meniu Search
x

Galerie foto Ping pong cu migranți la granițele UE: 4 oameni au murit înghețați. "Mai bine mor în ţara mea"

Patru migranţi blocaţi la granița dintre Polonia și Belarus au murit în ultimele zile, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Mai multe state membre ale Uniunii Europene au dat vina pe președintele Alexander Lukașenko pentru organizarea sistematică a crizei. BBC a stat de vorbă cu migranții care spun că au fost deportați ilegal din Uniunea Europeană de către polițiștii de frontieră polonezi.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 24.09.2021, 16:49

Autoritățile poloneze au declarat că trei persoane au fost găsite moarte din cauza hipotermiei și epuizării, pe partea poloneză a frontierei, sâmbătă. De asemenea, trupul unei femei a fost văzut în partea Belarusului duminică, potrivit BBC. Alte opt persoane slăbite au fost găsite în zonele mlăştinoase de-a lungul altor părți ale graniței, au spus polițiștii de frontieră, dintre care șapte au fost internați în spital, pentru îngrijiri medicale.

Un număr tot mai mare de migranți au trecut ilegal granița din Belarus în Polonia în ultimele săptămâni. Numai în august, 3.000 de oameni, mulți din Afganistan și Irak, au încercat să intre ilegal în Polonia, potrivit Ministerului de Interne.

Unul dintre migranţi a explicat pentru presa străină cum autorităţile din Belarus l-au adus şi l-au abandonat la graniţa cu Polonia. "Ne-au adus noaptea, în general după lăsarea întunericului. Urmăreau poliţiştii polonezi. Ne-au spus că nu este niciun poliţist în zonă şi că trebuie trecem gardul. Ne-am târât pe sub el, iar apoi, trebuia să fim atenţi pentru că dacă veneau poliţişti polonezi, ne puneau să trecem înapoi. Ne-au luat pașapoartele, ne-au luat actele, cartelele SIM. Nu ne putem întoarce acasă şi nu putem lua legătura  cu nimeni. Mai bine mor la mine în ţară", a povestit bărbatul.

Migranţii au fost ţinuţi în frig, fără apă şi mâncare

Mai mulţi medici au fost chemaţi la faţa locului pentru a acorda îngrijiri medicale migranţilor, iar forţele de ordine de la frontieră au venit pentru a ancheta cazul şi a stabili ce se va întâmpla cu migranţii abandonaţi. Migranții au primit apă şi mâncare pentru a putea reduce starea de epuizare agravată de lipsa hranei.

Nu este prima dată când Polonia acuză Belarusul că trimite migranți la frontiera sa. Într-o declarație comună din august, prim-miniștrii din Polonia și țările baltice Letonia și Lituania, care se învecinează și cu Belarusul au dat vina pe președintele Alexander Lukașenko pentru organizarea sistematică a crizei refugiaților, direcționând „ilegal” refugiații și migranții către frontiera externă a UE. Tările au descris fenomenul ca un „atac hibrid” împotriva întregului bloc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ping pong cu migranți la granițele UE: 4 oameni au murit înghețați. "Mai bine mor în ţara mea"