Incendii de vegetație în Grecia. 40 de pompieri români se luptă cu flăcările, în Attica, ajutați de elicoptere și avioane
Incendiile de vegetaţie au scăpat de sub control în Grecia. Pentru următoarele şase săptămâni, 40 de pompieri români rămân în zona Attica, unde intervin pentru stingerea flăcărilor violente. Munca le este însă îngreunată de terenul accidentat. În ajutorul lor vin şi elicopterele şi avioanele, care au început din nou să arunce cu apă. Localnicii au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, iar opt persoane au ajuns la spital cu probleme de respiraţie. Inclusiv un pompier a fost transportat către o unitate medicală după ce a suferit arsuri de gradul doi.
Acțiunile pompierilor români din Grecia au continuat și pe timpul nopții de duminică spre luni. Autoritățile elene au dispus evacuarea zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcția de propagare a flăcărilor și a fumului.
Modulul național specializat de stins incendii de pădure acționează, de peste 14 ore, în sprijinul salvatorilor greci, în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetație uscată și pădure.
Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor, umidității reduse și vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafețe considerabile.
Incendii în Grecia. Flăcările s-au apropiat de zonele rezidențiale și chiar au cuprins unele locuințe
- Incendiu de vegetaţie infernal la Şviniţa, Mehedinţi. Un elicopter Black Hawk, trimis să arunce tone de apă în...
- Incendiu într-un complex rezidenţial din Giuleşti. Patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
- Cel mai neașteptat start al sezonului incendiilor din ultimii 20 de ani, în Amazon. Focul a înghiţit o...
Focarele, care se întind pe mai mulți kilometri pătrați, s-au apropiat de zonele rezidențiale, iar, în unele situații, incendiile au cuprins și locuințe.
Având în vedere riscul existent, autoritățile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcția de propagare a flăcărilor și a fumului.
Misiunile pompierilor români au constat în protejarea și stingerea locuințelor, precum și în limitarea incendiilor de vegetație.
Astfel, colegii noștri au acționat neîntrerupt, pe toată durată a nopții, cu trei mașini de stingere incendii de pădure, o mașină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum și o cisternă de 30.000 litri.
Activarea și operaționalizarea modulului național specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de pompierii greci.
Prognoza de risc pentru astăzi rămâne la nivelul „extrem de ridicat”, conform autorităților elene, prin intermediul Secretariatului General pentru Protecție Civilă. Harta riscului de incendiu, publicată de aceștia, arată că zona în care modulul își desfășoară activitatea este încadrată la același nivel de risc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰