Antena Meniu Search
x

Video Incendiile catastrofale din Hawaii au luat aproape 100 de vieți. Supraviețuitorii își caută prin cenușa orașului Lahaina rudele dispărute

Furie şi lacrimi în Hawai în urma celui mai teribul incendiu din istoria recentă a Statelor Unite. Blanţul morţilor a crescut iar. Sunt 96 de victime şi sute de dispăruţi, pe care încă nu îi caută nimeni, pentru insula Maui încă fumegă. Localnicii spun că sirenele de avertizare nu au funcţionat în momentul în care a izbucnit focul. 

de Redactia Observator

la 15.08.2023, 07:15

Vezi și

Amintirea. Este singurul lucru care au rămas sute de locuitori de pe insula Maui. Se uită în telefon la pozele celor morţi şi nu le vine să creadă că nu mai sunt, în timp ce la morgă, din sacii negri se aud telefoane la care nu mai are cine să răspundă. 

"Mi-am văzut un prieten morind, a căzut la pământ, ca o bucată de cărbune, ca la Pompei, mort. Nu am avut cum să fac ceva. S-a întâmplat atât de repede."   

Localnicii spun că au fost lăsaţi fără apărare în faţa dezastrului, după ce sirenele de avertizare nu au sunat. Anchetatorii au reuşit să identifice cauza dezastrului. Focul care a mistuit insula Maui a pornit de la cablurile de electricitate rupte de uraganul Dora. 

"Maşinile au ars, prietenii au murit. Câini şi animale sunt moarte. Toţi sunt morţi. Erau oameni morţi şi în apă."  

Pe acelaşi subiect

Proporțiile dezastrului din Lahaina, încă necunoscute

În localitatea Lahaina, cea mai afectată, cenuşa încă fumegă. Nimeni nu ştie câte trupuri fără viaţă se ascund aici. Salvatorii au reuşit până acum să inspecteze doar 3 % din suprafaţa arsă.   

Josh Green, guvernator Hawaii: "Vă spun asta ca medic: este o privelişte îngrozitoare în Maui. Când echipele de intervenţie inspectează o casă, o clădire, este foarte greu pentru ei, deoarece ştiu că în cele din urmă vor fi nevoiţi să ne anunţe că au găsit alţi oameni morţi. Mă aştept ca numărul morţilor să crească."  

Vedetele de la Hollywood strâng rândurile în jurul celor afectaţi, mai ales că Hawaii este destinaţie preferată de vacanţă pentru multe staruri. De origine din Hawaii, actorul Jason Momoa, cunoscut pentru rolul din Aquaman, le cere turiştilor să aibă respect pentru tragedia prin care trec aceşti oameni. 

Apelul lui nu este luat în seamă de toată lumea. Celebra Paris Hilton este criticată după ce a fost fotografiată la plajă, în Maui, în timp ce la doar câţiva kilometri distanţă, zeci de oameni îşi caută rudele dispărute în incendiu. 

"Încerc să nu plâng tot timpul, încerc să fiu puternică pentru toţi, dar... mă doare atât de mult tot ce s-a întâmplat." 

Ajutoarele au început să sosească din Statele Unite şi alte ţări. Dar primii care se străduiesc să ajute cu ce pot sunt tot locuitorii insulei care au avut norocul să scape cu bine din dezastru. Vedeta de televiziune Oprah, care are o casă aici, s-a angajat să ajute la reconstrucţia oraşului Lahaina, ras de pe faţa pământului de incendii. 

Oprah, vedetă de televiziune: "Ştiţi ce m-a învăţat săptămâna asta, că atunci când nu ştii ce să faci, faci ce poţi. După ce toată această cenuşă nu mai fumegă şi ne vom da seama de ce e nevoie pentru a reconstrui totul voi face o donaţie importantă."    

Apel pentru donaţii face şi romanca Anastasia Soare. Regina Sprâncenelor, cum este alintată la Hollywood, a cerut oamenilor să trimită în Maui, lapte praf pentru bebeluşi, scutece şi alimente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Incendiile catastrofale din Hawaii au luat aproape 100 de vieți. Supraviețuitorii își caută prin cenușa orașului Lahaina rudele dispărute