Antena Meniu Search
x

Video Incendiile din Hawaii. Autoritățile se tem că nu vor avea unde să-și îngroape morții: "Va fi, cu siguranţă, cel mai grav dezastru natural"

Incendiile din Hawaii au fost declarate cel mai mare dezastru natural din istoria statului american. Cel mai recent bilanţ arată că 89 de oameni şi-au pierdut vieţile şi aproape 2.200 de clădiri au fost distruse. Guvernatorul arhipelagului avertizează că numărul real al victimelor este, probabil, şi mai mare. Autorităţile se străduiesc să le găsească adăpost miilor de oameni rămaşi fără locuinţe. 

de Redactia Observator

la 13.08.2023, 09:38

Vezi și

Guvernatorul statului Hawaii, care era plecat din arhipelag când au izbucnit incendiile, mărturiseşte că nu şi-a putut stăpâni lacrimile când a văzut cu ochii lui urmările dezastrului. Vechiul oraş Lahaina, care avea 13.000 de locuitori, pare acum decorul unui film apocaliptic. Din clădirile construite mai ales din lemn nu a rămas mare lucru, iar zeci de epave calcinate de maşini zac acolo unde au fost abandonate când şoselele au fost blocate de flăcări.

John Green, guvernator: Va creşte. Va fi, cu siguranţă, cel mai grav dezastru natural cu care s-a confruntat, vreodată, Hawaii. Ar putea fi cel mai grav incendiu din istoria Americii. Tragedia este, acum, pierderea vieţilor omeneşti. Clădirile pot fi reconstruite, cu timpul.

Câinii special antrenaţi pentru a descoperi cadavre au ajuns pe insulă

Pe insula Maui au sosit şi echipe cu câini special antrenaţi pentru a descoperi cadavre. Sute de oameni sunt daţi dispăruţi. Autorităţile se tem că numărul deceselor se va dovedi prea mare pentru capacitatea morgilor de pe insulă. Supravieţuitorii se consideră norocoşi, chiar dacă au pierdut tot ce aveau.

Pe acelaşi subiect

Localnică: Am pierdut tot, paşaportul, toate lucrurile mele, maşina, hainele. Nu le mai am decât pe acestea, pe care le port acum.

Zeci de rețele de telefonie sunt încă scoase din funcţiune. Iar în partea de vest a insulei, alimentarea cu energie electrică nu va fi restabilită decât peste câteva săptămâni. Experţii au avertizat că apa de la robinet nu poate fi băută, nici măcar fiartă, şi nici folosită pentru duşuri, deoarece ar putea fi contaminată cu substanţe toxice generate de incendii.

Un hotel de lux şi-a oferit cele 200 de camere, dar numărul celor fără adăpost este de cel puţin 4.500

O mare problemă este adăpostirea sinistraţilor rămaşi fără case, care nu pot rămâne prea mult în refugiile improvizate de acum. Un hotel de lux şi-a oferit cele 200 de camere, dar numărul celor fără adăpost este de cel puţin 4.500.

Localnică: Am pierdut totul dar, slavă Domnului, încă ne mai avem una pe cealaltă. Suntem vii, nevătămate şi în siguranţă. Parcă, acum, nu ne mai avem decât pe noi, pentru că tot ce mai aveam în trecut s-a dus.

Procuratura statului Hawaii a început o analiză a deciziilor luate înaintea incendiilor şi în timpul lor. Numeroase mărturii atestă că sirenele de avertisment nu au funcţionat. Iar efectivul pompierilor din Maui, care răspund şi de alte două insule mai mici, s-a dovedit insuficient faţă de riscul, cunoscut, al incendiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Incendiile din Hawaii. Autoritățile se tem că nu vor avea unde să-și îngroape morții: "Va fi, cu siguranţă, cel mai grav dezastru natural"