Antena Meniu Search
x

Inflaţia din zona euro încetineşte. BCE: Este timpul să reducem ratele dobânzilor săptămâna viitoare

Doi oficiali cheie ai Băncii Centrale Europene (BCE) au susţinut luni perspectiva unei reduceri a ratei dobânzii de politică monetară, săptămâna viitoare, indicând că este practic o afacere încheiată, transmite CNBC.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 07:23

Inflaţia din zona euro încetineşte. BCE: Este timpul să reducem ratele dobânzilor săptămâna viitoare
Inflaţia din zona euro încetineşte. BCE: Este timpul să reducem ratele dobânzilor săptămâna viitoare - Shutterstock

Într-un discurs de luni, Olli Rehn, membru al consiliului de conducere al BCE şi şeful băncii centrale a Finlandei, a subliniat că inflaţia din zona euro încetineşte ”într-un mod susţinut”. Inflaţia din zona euro s-a menţinut constantă la 2,4% în aprilie, marcând a şaptea lună consecutiv când aceasta a fost sub 3%, în ciuda unei uşoare reveniri în decembrie. Cifrele pentru luna mai vor fi publicate vineri.

”Datorită acestui proces dezinflaţionist, inflaţia converge către ţinta noastră de 2% într-un mod susţinut şi, astfel, este timpul pentru a relaxa politica monetară în iunie şi a începe să reducem dobânzile”, a spus Rehn într-un discurs publicat pe site-ul web al băncii centrale finlandeze. ”Acest lucru presupune, evident, că tendinţa dezinflaţionistă va continua şi că nu vor mai exista înrăutăţiri ale situaţiei geopolitice şi ale preţurilor energiei.”

Inflaţia din zona euro încetineşte

Articolul continuă după reclamă

Între timp, economistul şef al BCE, Philip Lane, a declarat într-un interviu pentru Financial Times: ”Cu excepţia surprizelor majore, în acest moment există suficient în ceea ce vedem pentru a elimina nivelul superior de restricţie”. Comentariile vin înaintea următoarei reuniuni a băncii centrale, din 6 iunie. Pieţele indică acum o şansă foarte mare de reducere cu un sfert de punct procentual a ratei principale a dobânzii BCE, de la 4% în prezent.

Comentariile lui Rehn şi Lane de luni urmează unei serii de opinii similare din partea altor membri ai BCE. Acestea indică faptul că Banca Centrală Europeană se va mişca probabil mai devreme decât Rezerva Federală a SUA, care de obicei conduce în deciziile de politică monetară. 

”Fed şi BCE par să se decupleze, cu o reducere a BCE probabilă în iunie, în timp ce SUA se pregăteşte pentru un nivel ridicat al dobânzilor pentru mai mult timp”, au spus economiştii Bank of America conduşi de Claudio Irigoyen, într-o notă de vineri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?
Observator » Stiri externe » Inflaţia din zona euro încetineşte. BCE: Este timpul să reducem ratele dobânzilor săptămâna viitoare