Antena Meniu Search
x

Video Insula spaniolă La Palma, un "infern de foc" după erupţia vulcanului Cumbre Vieja. Peste o sută de case au fost înghiţite de lavă

Este stare de alertă în Spania. La Palma, destinaţie turistică din insulele Canare, s-a transformat într-un infern de foc după ce un vulcan a erupt pentru prima dată în ultima jumătate de secol. Aproximativ 5.000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele zile, în timp ce casele le erau acoperite de lavă fierbinte. Erupţia a fost anunţată de 22.000 de cutremure înregistrate în ultimele săptămâni.

de Redactia Observator

la 20.09.2021, 21:08

Vezi și

Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă sâmbătă şi de atunci nu s-a mai oprit. De jumătate de secol era adormit. "Râurile de lavă sunt înalte de 300-350 de metri, este de-a dreptul impresionant. Presiunea şi zgomotul sunt impresionante în acest moment. Sună ca o turbină de avion. Este imposibil să te auzi, să vorbeşti cu cineva, pentru că zgomotul este asurzitor", spune David Calvo, vulcanolog.

Casele, înghiţite de torenţi de lavă de 15 metri

Erupţia a transformat La Palma într-o insulă de foc. Torenţii de lavă, de 15 metri, înaintează cu 700 de metri pe oră şi topesc tot ce le stă în cale. Copacii au fost carbonizaţi în câteva secunde şi mai multe drumuri au fost acoperite de magma. Oamenii s-au trezit cu rocile incandescente în curţi şi case. "Am deschis uşa şi am văzut lava, era la 500 de metri de casa mea. Este de nedescris. Nu ştiu dacă din casa mea a mai rămas ceva", spune o femeie.  

Peste o sută de case au fost înghiţite de lavă. Mii de oameni au fugit cu doar câteva haine şi acte la ei. Magma a blocat drumurile şi mulţi localnici n-au reuşit încă să plece. "Vom mobiliza nu doar Garda Civilă, care este deja acolo, dar şi Poliţia Naţională, pompierii, şi nu doar din efectivele locale din Canare, ci şi cele din Serviciul Militar de Urgenţă", a promis Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

Pe acelaşi subiect

Erupţia vulcanică i-a fascinat pe amatorii de senzaţii tari

Dacă localnicii sunt speriaţi, nu la fel sunt şi amatorii de senzaţii tari: "Impresionant! Ceva ce nu o sa uiţi niciodată. Ceva ce trebuie să vezi cu ochii tăi. E incredibil", exclamă un tânăr. 

Vulcanologii estimează că pe versant vor curge în total între 17-20 de milioane de metru cubi de lavă. Ultima erupție majoră de pe insula La Palma a fost în 1971. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Insula spaniolă La Palma, un "infern de foc" după erupţia vulcanului Cumbre Vieja. Peste o sută de case au fost înghiţite de lavă