Israelul a capturat punctul de trecere a frontierei de la Rafah. ONU are accesul interzis, şeful CIA se duce în Egipt
Război Israel - Hamas. Armata israeliană a ocupat partea palestiniană a punctului de trecere Rafah, de la frontiera cu Egipt, un punct cheie prin care intră ajutoarele umanitare în regiune. Armata israeliană a lansat în noaptea de luni spre marţi bombardamente asupra Rafah, la marginea de sud a Fâşiei Gaza aflate sub asediu. Israelul caută să-şi întărească "presiunea" asupra mişcării islamiste palestiniene Hamas, înainte de noi negocieri pentru a încerca să influenţeze un acord de armistiţiu pentru care Hamas şi-a dat acordul.
ONU are accesul interzis de către Israel prin punctul de trecere de la Rafah în Fâşia Gaza, a anunţat marţi organizaţia, subliniind că ajutorul nu mai poate pătrunde pe teritoriul palestinian, relatează AFP. 23 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise peste noapte în bombardamentele israeliene asupra Rafah, au declarat oficialii palestinieni din oraș, citaţi de CNN.
Israelul nu a acceptat un acord de încetare a focului
Casa Albă a declarat că SUA se opune în continuare unei invazii terestre în Rafah, iar șeful ONU a spus că o astfel de mișcare ar fi "intolerabilă", din cauza presiunii internaționale tot mai mari. Israelul nu a acceptat un acord propus de Egipt și Qatar care a primit undă verde de la Hamas, spunând că este "departe" de îndeplinirea obiectivelor, dar că se va angaja la noi negocieri.
Directorul CIA, Bill Burns, se întoarce marți la Cairo pentru mai multe discuții, relatează CNN. SUA și alți mediatori încearcă să reaprindă efortul de a ajunge la un acord de încetare a focului în schimbul ostaticilor. Peste 1 milion de palestinieni au fugit la Rafah în cele șapte luni de război.
- Israelul a bombardat estul oraşului Rafah. Atacurile, la câteva ore după ce Hamas a acceptat un acord...
- Hamas a acceptat armistițiul propus de Egipt și Qatar. Palestinienii au izbucnit în aplauze în Rafah. Reacția...
- Netanyahu nu cedează: niciun armistițiu cu Hamas, până când islamiștii nu sunt scoși de la conducerea Fâșiei...
ONU are accesul interzis de către Israel prin punctul de trecere de la Rafah
"Nu avem în prezent nicio prezenţă fizică la punctul de trecere de la Rafah pentru că COGAT (organismul israelian însărcinat să coordoneze politica israeliană în teritoriile palestiniene ocupate - n. r. ) ne-a refuzat accesul în această zonă", care este principalul punct de trecere a ajutorului umanitar, a declarat purtătorul de cuvânt Jens Laerke în cadrul unui briefing de la Geneva.
"Ni s-a spus că nu va mai exista tranzit de personal sau de mărfuri în cele două sensuri pentru moment... Pentru cât timp? Nu ştiu. Dar aceasta este situaţia actuală", a adăugat el. "Asta are un impact considerabil" asupra populaţiei, pentru că niciun ajutor nu mai poate intra nici prin punctul de trecere de la Kerem Shalom, vizat de tiruri de rachete, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Armata israeliană a trimis tancuri marţi la Rafah şi a preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere cu Egiptul, afirmând că desfăşoară o operaţiune de "combatere a terorismului" în "anumite zone" din estul Rafah. ONU este cu atât mai preocupată de faptul că nu există rezerve importante în Gaza, întrucât tot ajutorul care pătrundea până acum în enclavă era imediat distribuit populaţiei.
Astfel, a spus purtătorul de cuvânt, "nu există decât o foarte, foarte redusă rezervă de carburant, de circa o zi", explicând că din moment ce prin punctul de la Rafah nu este introdus carburant, această rezervă "este pentru întreaga operaţiune umanitară" în Gaza. "Este vorba în principal de motorină, pentru a menţine în stare de funcţionare camioanele şi generatoarele", a precizat Laerke. Dacă acest carburant este blocat, "ar fi o manieră foarte eficientă de a îngropa operaţiunea umanitară", a adăugat purtătorul de cuvânt.
În ceea ce priveşte punctul de trecere de la Erez, redeschis recent de Israel, orice ajutor care ar putea trece trebuie supus controlului autorităţilor israeliene, a declarat un purtător de cuvânt al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), James Elder, într-un alt briefing.
La rândul său, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Harris, a explicat că nu există excepţii. "Punctul de trecere a fost închis ieri (luni - n.r.) şi nu au existat excepţii, nici personal care intră sau iese, nici evacuări, nimic. Şi cred că va fi la fel şi astăzi, adică nu vor fi nici intrări, nici ieşiri", a spus ea.
Armata israeliană anunţă că a preluat controlul asupra punctului de la Rafah
O unitate de blindate "a operat în zonă. În prezent, forţele speciale inspectează punctul de trecere" de la Rafah, "avem controlul operaţional al zonei", a adăugat IDF, care a precizat că se referă "exclusiv la zona din Gaza a punctului de trecere a frontierei", potrivit AFP.
Armata israeliană a anunţat că operează încă de noaptea trecută într-o anumită zonă din estul Rafah, de unde majoritatea populaţiei şi unele organizaţii internaţionale au fost evacuate, potrivit IDF, citată de Reuters.
Într-o conferinţă de presă organizată marţi dimineaţă, armata israeliană a mai anunţat că punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom a fost închis marţi din motive de securitate şi va fi redeschis odată ce situaţia de securitate o va permite.
China cere Israelului să nu mai atace Rafah
China a cerut marţi Israelului să înceteze să atace Rafah. "China (...) îndeamnă în mod ferm Israelul să ţină cont de numeroasele cereri ale comunităţii internaţionale, să înceteze să atace Rafah şi să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a evita o criză umanitară mai gravă în Fâşia Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Lin Jian.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰