Antena Meniu Search
x

Israelul a respins pauzele umanitare urgente şi extinse cerute în Gaza de rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU

Război Israel - Hamas. Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluție care cere Israelului pauze umanitare urgente și extinse în Fâșia Gaza, dar și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas. SUA, Rusia și Marea Britanie s-au abținut de la vot. Israelul a respins pauzele cerute de rezoluţia ONU.

de Redactia Observator

la 16.11.2023, 12:04

Israelul a respins pauzele umanitare urgente şi extinse cerute de rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU în Gaza
Israelul a respins pauzele umanitare urgente şi extinse cerute de rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU în Gaza - Profimedia

Israelul a respins, printr-un comunicat al Ministerului de Externe, ideea de a permite "pauze umanitare extinse" în Fâşia Gaza, aşa cum cere rezoluţia adoptată miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, atât timp cât 239 de ostatici sunt ţinuţi captivi de gruparea islamistă Hamas. 

ONU a votat o rezoluție care cere Israelului pauze umanitare urgente și extinse în Fâșia Gaza

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care "cheamă la pauze şi culoare umanitare extinse şi urgente peste tot în Fâşia Gaza", timp de "un număr suficient de zile pentru a permite (...) accesul deplin, rapid, sigur şi neîngrădit al agenţiilor umanitare ale ONU şi partenerilor lor imediaţi".

În replică, Ministerul de Externe israelian a transmis, într-un comunicat, că "nu există loc pentru pauze umanitare extinse atât timp cât 239 de ostatici sunt în continuare în mâinile teroriştilor Hamas". Rezoluţia Consiliului de Securitate include un apel la eliberarea tuturor ostaticilor.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat că rezoluţia adoptată de Consiliu este "ruptă de realitate", şi a adăugat că 'este regretabil' că acesta "continuă să ignore şi refuză să condamne sau măcar să menţioneze masacrul comis de Hamas la 7 octombrie".

SUA, Rusia și Marea Britanie s-au abținut de la vot

Rezoluţia, introdusă de Malta, se concentrează puternic pe suferinţa copiilor palestinieni. Numele Israelului nu este amintit deloc în document, în timp ce Hamas este menţionat doar într-o cerere de eliberare a ostaticilor israelieni. Textul nu face nicio menţiune la o încetare oficială a focului. Consiliul de Securitate al ONU a convenit asupra rezoluţiei după îndelungi negocieri.

Statele Unite nu au recurs la dreptul de veto, abţinându-se de la vot, la fel cum au procedat şi Rusia şi Marea Britanie. În favoarea textului au votat 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate, ale cărui rezoluţii sunt constrângătoare în baza dreptului internaţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Israelul a respins pauzele umanitare urgente şi extinse cerute în Gaza de rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU