Antena Meniu Search
x

Istoria fumului alb de la Vatican

Un fum negru a putut fi observat acum cateva ore pe cosul de la Vatican, in cea de-a doua zi a Conclavului. Semn ca noul Papa nu a fost ales. Cardinalii au votat, in aceasta dimineata, de doua ori insa fara un rezultat. Urmeaza inca doua runde de vot in aceasta dupa-amiaza.

Vezi și
In 1987, anul alegerii Papei Ioan Paul al II-lea, a fost primul astfel de eveniment solemn televizat din istorie! A fost insa si unul controversat. Pentru ca fumul alb care a vestit alegerea lui Ioan Paul al II-lea a fost interpretat de toata lumea ca fiind negru! Iar in spatele portilor inchise ale Capelei Sixtine de fapt noul Papa fusese ales!

Confirmarea ca negru era de fapt alb a venit chiar de la Cardinalul Camerlengo printr-un mesaj clar:  “Habemus Papam!”

Pentru ca o astfel de situatie sa nu se mai repete, Vaticanul a decis de atunci ca fumul alb sa fie insotit de clopote si ulterior de mesajul Habemus Papam! Ca sa nu fie niciun dubiu! Si totusi si in 2005, la alegerea Papei Benedict al XVI-lea fumul tot le-a dat de furca putin tuturor. Bataile de clopote s-au auzit abia zece minute mai tarziu. Intr-un final, a iesit si fumul alb!

Asa ca, la acest Conclav apare o schimbare. Vor fi folosite substante chimice pentru ca oricine sa poate deosebi fumul alb de fumul negru. Deocamdata la Vatican cele doua runde de vot s-au incheiat cu fumul negru care a iesit din Capela Sixitina, spre dezamagirea credinciosilor din Piata Sfantul Petru.

Votul se reia in aceasta seara. Nu este exclus sa se ajunga la un rezultat pozitiv. Papa Benedict al XVI-lea a fost ales in 2005, in ziua a doua, dupa orele 17.30, ora Italiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Istoria fumului alb de la Vatican