ISW: Putin respinge explicit planul de pace al lui Trump care prevede amânarea cu 10 ani a intrării Ucrainei în NATO
Vladimir Putin a respins în mod explicit o propunere din planul de pace atribuit de presă echipei președintelui ales al SUA, Donald Trump, potrivit căreia o condiție pentru încheierea războiului din Ucraina ar putea fi amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru cel puțin un deceniu, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA.
Război în Ucraina. Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au evaluat că Vladimir Putin a respins practic o propunere elaborată de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru un posibil plan de pace în Ucraina.
Președintele rus a răspuns pe 26 decembrie la solicitarea unui jurnalist de a comenta informaţia atribuită de presa americană echipei lui Trump de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu 10 până la 20 de ani în schimbul unui acord de pace. Putin a declarat că nu contează dacă Ucraina intră în NATO "azi, mâine sau peste 10 ani".
Declarația lui Putin face parte dintr-o serie de comentarii recente care arată refuzul său de a lua în considerare compromisuri cu privire la condiţiile cerute de el la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, au evaluat analiştii de ISW în ultimul său raport, prezentat joi. "Condiţiile lui Putin includeau forțarea Ucrainei să devină un stat permanent neutru care nu se va alătura niciodată NATO, impunerea unor limitări severe asupra dimensiunii armatei ucrainene și înlăturarea guvernului ucrainean", a explicat ISW.
Vladimir Putin a declarat joi că Joe Biden i-a propus în 2021 o amânare a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani. "În 2021, actualul preşedinte (american Joe) Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani pentru că nu era pregătită", a declarat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă televizată ."I-am răspuns în mod rezonabil "da, nu este pregătită în prezent. Însă o veţi pregăti şi o veţi accepta"", a adăugat Vladimir Putin. Or, pentru Rusia, "care e diferenţa azi, mâine sau în zece ani?", a întrebat el retoric.
- Vladimir Putin ameninţă că va lovi din nou Ucraina cu rachete Oreşnik: "O vom face, dar nu ne grăbim"
- Dezvăluire uriaşă făcută de Putin: Biden i-a propus în 2021 să amâne cu 10-15 ani aderarea Ucrainei la NATO....
- Lavrov susţine că Franţa "a încercat un dialog" privind pacea în Ucraina, dar fără a implica Kievul în...
- NATO ar intenţiona să construiască în R. Moldova un centru pentru aprovizionarea armatei ucrainene, acuză...
- Ce măsuri ia R. Moldova pentru a preveni criza energetică. Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să facă economie
Aderarea Ucrainei la NATO, o linie roşie pentru Rusia
Moscova consideră că aderarea Ucrainei la NATO este o linie roşie. Ucraina i-a cerut Alianţei Nord-Atlantice în mod repetat să o invite să adere la organizaţie. NATO a declarat că Ucraina va fi membră a sa, dar nu a avansat o dată şi nu a adresat o invitaţie în această privinţă. Statele Unite şi Germania sunt reticente faţă de orice perspectivă a unei aderări rapide.
La începutul lunii decembrie, Kremlinul declara că o aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o ameninţare "inacceptabilă" la adresa Rusiei. Ucraina a transmis recent că aderarea sa la Alianţă sau o formă echivalentă de garantare a securităţii sale ar fi esenţială pentru orice plan de pace, pentru a se asigura că Rusia nu va ataca din nou ţara vecină. Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii decembrie că este de acord ca Ucraina să adere la NATO, fără ca articolul 5 să se aplice întregului teritoriu.
"Nu poate exista o invitație de aderare la NATO doar a unei părți din teritoriul Ucrainei. Aceasta ar fi o recunoaștere automată nu doar că toate celelalte teritorii sunt în pericol, ci și că alte teritorii nu sunt ucrainene. Prin urmare, Ucraina nu o va accepta niciodată. Dacă este o invitație, atunci numai cu toate teritoriile. Înțelegem însă că articolul 5 (din Tratatul Atlanticului de Nord), atunci când ești membru NATO, nu poate fi declanşat în timpul războiului pe întreg teritoriul Ucrainei, deoarece țările (membre) sunt împotriva riscurilor de implicare în război" , a spus liderul de la Kiev.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰