Antena Meniu Search
x

Video Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei. E poreclit "Trump" şi spune că a fost îndemnat să candideze de câinele său mort

Milioane de oameni au sărbătorit noaptea trecută alegerea lui "Trump de Argentina" în funcţia de preşedinte. Javier Milei este un personaj excentric, care spune că a fost îndemnat să candideze de către câinele său mort, pe care de altfel l-a şi clonat. Poreclit Perucă, pentru părul său mereu neîngrijit, şi-a cucerit alegătorii prin atacurile virulente la adresa adversarilor şi prin promisiunea de a desfiinţa Banca Centrală.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 21:10

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei. E poreclit "Trump" şi spune că a fost îndemnat să candideze de câinele său mort

Acesta este Javier Milei, care tocmai a devenit preşedinte al Argentinei. Iar drujba este semnul că va stârpi corupţia şi va tăia cheltuielile guvernului fără milă. Promisiuni care au plăcut oamenilor, care l-au ales cu peste 55 la sută din voturi. "Astăzi începe reconstrucţia Argentinei. Astăzi s-a încheiat ideea că statul este o pradă de împărțit între politicieni și prietenii lor. Ne întoarcem la drumul care a făcut această țară mare", a declarat Javier Milei, preşedintele Argentinei.

Ca să scape ţara de inflaţia care se îndreaptă spre 150%, vrea să adopte dolarul ca monedă naţională

Replica este asemănătoare cu cea a fostului preşedite al SUA şi unul dintre motivele pentru care a fost botezat Trump al Argentinei. La Buenos Aires, sute de mii de oameni au sărbătorit ca anul trecut, după cucerirea Cupei Mondiale la fotbal. Fost analist la televiziune, Javier Milei a intrat în politică abia acum trei ani. Mitingurile lui de campanie au semănat mai degrabă cu petreceri cu costume. De altfel şi el s-a îmbrăcat în supererou şi şi-a atribuit numele de generalul Ancap.

Ca să scape ţara de inflaţia care se îndreaptă spre 150%, vrea să adopte dolarul ca monedă naţională, o propunere pe care analiştii o cataloghează drept un dezastru financiar. A anunţat şi tăieri guvernamentale drastice, ca să facă economie la buget. Într-o ţară în care doi din cinci locuitori trăiesc în sărăcie, victoria lui arată că argentinienii s-au săturat felul tradiţional de a face politică şi de eşecuri economice.

Printre primii care l-au felicitat a fost chiar Donald Trump, care i-a transmis că e mândru de el. În schimb, preşedintele Columbiei a vorbit despre un rezultat trist pentru America Latină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei. E poreclit "Trump" şi spune că a fost îndemnat să candideze de câinele său mort