Antena Meniu Search
x

Jihadiștii din Siria sunt bănuiți că au folosit arme chimice

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a folosit luna trecută rachete cu gaz toxic în atacurile împotriva combatanților kurzi sirieni, susțin trupele kurde și un ONG ce reprezintă opoziția moderată siriană

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a folosit luna trecută rachete cu gaz toxic în atacurile împotriva combatanților kurzi sirieni, susțin trupele kurde și un ONG ce reprezintă opoziția moderată siriană

Conform acestor două surse, Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG) și Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile au fost executate în provincia Hassake, în nord-estul Siriei.

Totuși, nici YPG și nici OSDO nu au fost în măsură să indice tipul armelor chimice folosite, menționând doar că au solicitat asistența ONG-ului Conflict Armament Research (CAR) și experților grupului Sahan Research. Acestea din urmă au emis un comunicat comun în care afirmă că șapte rachete au fost lansate asupra orașului Hassake și alte 17 în timpul unui atac în apropiere de Tall Brak, iar în urma analizelor de urină efectuate combatanților kurzi din acele zone s-a evidențiat prezența unui compus prezent de obicei în pesticide. Dar niciuna dintre aceste două organizații nu a ajuns deocamdată la o concluzie privind substanțele folosite.

În luna martie, guvernul regiunii autonome a Kurdistanului irakian a afirmat că deține dovezi privind utilizarea clorului ca armă chimică de către SI. Acest gaz asfixiant a fost interzis în anul 1997 prin Convenția internațională asupra armelor chimice.

Și regimul de la Damasc a fost acuzat anul trecut în luna martie că a lansat gaze pe bază de clor deasupra zonelor locuite controlate de rebeli. Ulterior, după alt atac cu gaz sarin în apropiere de Damasc, Siria a fost nevoită, în urma presiunii internaționale, să-și lichideze stocurile de arme chimice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Jihadiștii din Siria sunt bănuiți că au folosit arme chimice