Antena Meniu Search
x

Joe Biden acuză companiile petroliere de "profituri de război" şi ameninţă cu o taxă pe profitul neprevăzut

Preşedintele Joe Biden a acuzat companiile petroliere de "profituri de război" şi a evocat posibilitatea de a impune o taxă pe profit în cazul în care companiile nu stimulează producţia internă, relatează The Guardian, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 01.11.2022, 07:35

Joe Biden acuză companiile petroliere de "profituri de război" şi ameninţă cu o taxă pe profitul neprevăzut
- Profimedia

În declaraţiile de luni, la puţin peste o săptămână de la alegerile de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, Biden a criticat marile companii petroliere pentru că au obţinut profituri record, refuzând să contribuie la scăderea preţurilor la pompă pentru americani. Preşedintele a declarat că va solicita Congresului să aplice sancţiuni fiscale companiilor petroliere dacă acestea nu încep să investească o parte din profituri în reducerea costurilor pentru consumatorii americani.

Preşedintele a ţintit în special ExxonMobil

"Echipa mea va lucra cu Congresul pentru a analiza aceste opţiuni care ne sunt disponibile nouă şi altora", a spus Biden. "Este timpul ca aceste companii să înceteze să mai profite de război, să îşi îndeplinească responsabilităţile în această ţară şi să acorde poporului american o pauză şi să se descurce în continuare foarte bine.

" În ultimele două trimestre, ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips şi TotalEnergy au câştigat cu peste 100 de miliarde de dolari mai mult decât au câştigat în tot anul trecut şi de peste două ori şi jumătate mai mult decât au câştigat în aceleaşi trimestre din 2021. Preşedintele a ţintit în special ExxonMobil, care săptămâna trecută a raportat câştiguri de 19,7 miliarde de dolari numai în al treilea trimestru.

El a spus că această companie şi-a folosit profiturile record pentru a oferi acţionarilor dividende consistente şi răscumpărări de acţiuni, dar nu a reuşit să investească în îmbunătăţiri ale producţiei de care ar fi beneficiat consumatorii la pompă. "Profiturile record ale companiilor petroliere de astăzi nu se datorează faptului că au făcut ceva nou sau inovator", a declarat Biden. "Profiturile lor sunt o mană de vânt a războiului, o mană de vânt pentru conflictul brutal care face ravagii în Ucraina şi care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Joe Biden acuză companiile petroliere de "profituri de război" şi ameninţă cu o taxă pe profitul neprevăzut