Antena Meniu Search
x

Liderul separatist catalan, aflat în exil, Carles Puigdemont, a fost arestat în Italia. Se decide dacă va fi extrădat în Spania

Liderul separatist catalan, aflat în exil, Carles Puigdemont a fost reținut în Italia în baza unui mandat de arestare spaniol. Spania l-a acuzat de răzvrătire pentru un referendum de independență organizat în 2017. La vremea respectivă, era președinte al Cataloniei, apoi a fugit în Belgia după vot. 

de Redactia Observator

la 24.09.2021, 11:13

Liderul separatist catalan, aflat în exil, Carles Puigdemont, a fost arestat în Italia
Carles Puigdemont - Profimedia

Poliția l-a așteptat pe aeroportul din Alghero, Sardinia și l-a reținut în baza unui mandat european de arestare emis în 14 octombrie 2019. Puigdemont a călătorit pe insula mediteraneană pentru un festival de folclor catalan, a spus avocatul său. Un judecător din Sardinia va trebui să decidă dacă ar trebui eliberat sau extrădat.

Referendumul din 2017 a declanșat cea mai gravă criză politică a Spaniei din ultimii zeci de ani. Atunci, parlamentul regional catalan și-a declarat independența, iar Madridul a intervenit în regiune. Pe 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Carles Puigdemont şi altor doi europarlamentari separatişti, măsură care a fost confirmată la 30 iulie de Curtea de Justiţie a UE după ce Puigdemont a făcut apel. Atunci instanța UE a declarat că nu există niciun risc imediat de arestare.

Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiţia spaniolă, Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lui iunie celor nouă separatişti închişi în Spania, iar guvernul socialistului Pedro Sanchez doreşte în continuare ca el să să fie judecat în Spania.

Există cel puțin două întrebări cu care se confruntă sistemul judiciar italian: validitatea cererii de extrădare și puterile judecătorilor italieni în situația în care o instanță superioară a UE nu s-a pronunțat în acest caz, scrie BBC. Autoritățile spaniole spun că mandatul european de arestare nu a fost „dezactivat niciodată”. Iar avocații lui Puigdemont spun că nicio instanță din UE nu poate executa un mandat european de arestare până când nu va fi pronunțată o hotărâre definitivă. Noul președinte al Cataloniei, Pere Aragones - de asemenea separatist - a condamnat „persecutarea” lui Carles Puigdemont.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Liderul separatist catalan, aflat în exil, Carles Puigdemont, a fost arestat în Italia. Se decide dacă va fi extrădat în Spania