Antena Meniu Search
x

Video Lupte grele în Donbas. Zelenski le promite cetățenilor că Ucraina va avea cea mai puternică apărarea antiaeriană din Europa

În pragul anului nou, armata ucraineană anunţă că a eliberat un sat din Donbas iar numeroşi soldaţi ruşi au fost luaţi prizonieri. De cealaltă parte, artileria rusă a bombardat mai multe localităţi de pe întreaga linie a frontului, nu doar în Donbas ci şi în alte sectoare. Preşedintele Zelenski le promite cetăţenilor că apărarea antiaeriană a Ucrainei va deveni cea mai puternică din Europa, astfel că vor fi mai bine protejaţi de atacurile inamicului. 

de Redactia Observator

la 31.12.2022, 10:48

Vezi și

Cele două regiuni din Donbas sunt arenele în care se dau cele mai grele lupte dintre armata ucraineană şi forţele ruse. Ambele tabere suferă pierderi grele, dar linia frontului rămâne aproape neschimbată, astfel că fiecare localitate cucerită înseamnă un succes major. Militarii ucraineni au anunţat că au eliberat satul Novoselivske din regiunea Luhansk, după un asalt care a luat prin surprindere inamicul. Vestea bună de pe front este confirmată, cu prudenţă, de preşedintele Zelenski. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "În general, ne menţinem poziţiile. Sunt şi sectoare ale frontului în care înaintăm treptat, şi le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri cărora li se datorează acest lucru." 

Rusia își continuă atacurile

Dar Rusia nu este deloc dispusă să renunţe. La o zi după ce un nou val de rachete a vizat sistemul energetic ucrainean, în ultimele 24 de ore au fost lovite mai ales localităţi din apropierea liniei frontului, din regiunea Harkov până în sud, lângă Herson. Dar a fost atacată şi partea de nord a Ucrainei, mai aproape de Kiev. Lângă Cernihiv, o femeie şi-a pierdut viaţa, iar în regiunea Sumî s-au înregistrat nu mai puţin de 140 de bombardamente.  Conducerea de la Kiev afirmă că noile sisteme antiaeriene, promise de Occident, vor întări protecţia împotriva unor asemenea atacuri. 

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Apărarea antiaeriană ucraineană poate deveni cea mai puternică din Europa, iar aceasta va fi o garanţie de securitate nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întregul continent." 

Deşi susţine că trupele sale înregistrează victorii în serie, Kremlinul a ajuns să se teamă de atacurile neaşteptate ale ucrainenilor. La ambele capete ale podului dintre Crimeea şi Rusia s-au format cozi de maşini lungi de câţiva kilometri şi se aşteaptă ore în şir. Aceasta pentru că toate vehiculele sunt controlate pentru a se preveni un nou atentat asemenea celui care a oprit temporar traficul pe pod, în luna octombrie. 

În acest timp, cele două aşa-zise republici independente din Donbas, controlate de la Moscova, au adoptat noi Constituţii care confirmă, practic, anexarea lor de către Rusia.La rândul său, preşedintele Zelenski a semnat legea cu privire la minorităţile naţionale, dintre care cea rusă este cea mai numeroasă. Legea a fost, însă, criticată de autorităţile de la Bucureşti deoarece a fost adoptată fără consultarea românilor din Ucraina şi conţine neclarităţi care pot afecta grav drepturile acestora. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Lupte grele în Donbas. Zelenski le promite cetățenilor că Ucraina va avea cea mai puternică apărarea antiaeriană din Europa