Antena Meniu Search
x

Magnatul-spion Artiom Uss a ajuns în Rusia după ce a fugit din Italia ca să scape de extrădarea în SUA. Cum a reuşit să evadeze

Artiom Uss, fiul unui guvernator din Krasnoiarsk, anunţă că a ajuns în Rusia după ce a scăpat din arestul la domiciliu în Italia, scrie La Reppublica. Urma să fie extrădat în SUA pentru spionaj. Bărbatul era căutat în americani pentru contrabandă cu petrol și trafic de tehnologie militară destinată Rusiei pentru războiul din Ucraina. Risca treizeci de ani de închisoare, dar a reușit să scape deşi purta o brățară electronică."Oameni puternici și de încredere au fost alături de mine. Mulțumesc", a spus transmis el din Rusia. 

de Redactia Observator

la 04.04.2023, 17:59

Magnatul-spion Artiom Uss a ajuns în Rusia după ce a fugit din Italia ca să scape de extradarea în SUA. Cum a reuşit să fugă
Artiom Uss - RIA

Un cetăţean rus care a fost reţinut în Italia şi urma să fie extrădat în SUA, unde era acuzat de vânzarea ilegală a unor tehnologii americane către companii militare ruseşti, a dispărut luna trecută din arestul la domiciliu, deşi era monitorizat cu o brăţară electronică, şi a anunţat marţi că a reuşit să revină în Rusia, relatează AFP.

"Sunt în Rusia! Pe parcursul ultimelor zile deosebit de tensionate am avut oameni puternici şi de încredere alături de mine. Doresc să le mulţumesc", a declarat Artiom Uss, fiul guvernatorului regiunii siberiene Krasnoiarsk, pentru agenţia RIA Novosti.

Guvernoratul din Krasnoiarsk a confirmat că Artiom Uss a revenit în Rusia, fără a preciza în ce oraş se află şi nici cum a reuşit să ajungă înapoi pe teritoriul rus deşi era arestat în Italia.

Cum ar fi reuşit să fugă Artiom Uss din Italia

Pe acelaşi subiect

Fiul guvernatorului rus a fost reținut în baza unui mandat american pe 17 octombrie pe aeroportul din Milano, de unde urma să zboare spre Turcia. La începutul lunii decembrie, a fost transferat din închisoare în arest la domiciliu.

El era dat în urmărire de SUA pentru vânzarea ilegală a unor tehnologii americane către companii ruse din sectorul producţiei de armament şi fusese arestat în octombrie pe aeroportul Malpensa din Milano. Concret, el este acuzat în SUA că, împreună cu alţi patru ruşi şi cu doi brokeri de petrol venezueleni, a cumpărat din SUA componente electronice destinate echipării avioanelor, radarelor sau rachetelor, şi le-a revândut unor companii militare ruseşti prin intermediul unei companii-paravan, ocolind astfel sancţiunile împotriva Rusiei.

Artiom Uss: Justiţia din Italia este sub presiunea autorităţilor americane

În aşteptarea unei decizii judiciare privind extrădarea sa către SUA, Artiom Uss se afla în arest la domiciliu, monitorizat cu o brăţară electronică. Un tribunal italian a validat la sfârşitul lunii martie extrădarea sa către SUA, iar apoi el a dispărut, probabil ajutat de serviciile secrete ruseşti. Autorităţile ruse îl puseseră şi ele pe lista persoanelor date în urmărire internaţională, aparent în încercarea de a obţine extrădarea lui către Rusia, nu către SUA.

El a declarat marţi agenţiei RIA Novosti că s-a sustras arestului la domiciliu din cauza deciziei "politice" de a-l extrăda Statelor Unite, decizie care, potrivit lui, Italia a luat-o "sub presiunea autorităţilor americane". "În timp ce eu am mizat iniţial pe imparţialitatea sa, tribunalul italian a dat dovadă de un partizanat politic evident", a spus Artiom Uss.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Magnatul-spion Artiom Uss a ajuns în Rusia după ce a fugit din Italia ca să scape de extrădarea în SUA. Cum a reuşit să evadeze