Antena Meniu Search
x

Video Maia Sandu: Exploziile din Transnistria, provocate de forţe pro-război

Incidentele care au avut loc în ultimele ore în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste transnistrene, a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

de Redactia Observator

la 26.04.2022, 17:47

Vezi și

Este haos în Transnistria. Zeci de maşini au părăsit regiunea separatistă după exploziile care ridică numeroase semne de întrebare. De dimineaţa, două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer în Grigoriopol şi că aseară, la Tiraspol, aşa-zisul Minister al Securtăţii din republica separatistă a fost bombardat de trei grenade trase dintr-un lansator. În cazul ambelor incidente, nu au fost rapotate victime. 

Totuşi, ambele au stârnit reacţile autorităţilor de la Chişinău şi de la Kiev. Ministerul Apărării din Ucraina le-a catalogat drept o provocare planificată a serviciilor secrete din Rusia.

Ca măsură de precauţie, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate, în legătură cu incidentele din ultimele 24 de ore.

"Din informaţiile pe care le avem la această oră, aceste intenţii de escaladare provin de la forţe din interiorul regiunii transnistrene, care sunt forţe pro-război şi care sunt interesate să destabilizeze situaţia din regiune", a declarat Maia Sandu.

Pe acelaşi subiect

Ce decizii au fost luat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate

Maia Sandu condamnă orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni ce pot pune în pericol pacea în ţară. 

"Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situaţiei. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi creează riscuri pentru Republica Moldova", a declarat Maia Sandu.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare şi a recomandat instituţiilor publice:

  • 1. Intensificarea verificărilor circulaţiei în împrejurimile zonei de securitate;
  • 2. Intensificarea patrulării şi verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova şi la frontieră;
  • 3. Creşterea nivelului de alertă în ceea ce priveşte securizarea obiectivelor de infrastructura critică;
  • 4. Creşterea nivelului de alertă a tuturor instituţiilor responsabile de asigurarea ordinii publice şi securităţii.

"E o situaţie complexă şi tensionată. noi suntem vigilienţi şi vom lua toate măsurile necesare", a dat asigurări preşedintele R. Molodva.

Ea solicitat presei şi formatorilor de opinie, liderilor sociali şi politici să se comporte cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informaţii verificate şi să evite utilizarea manipulării emoţionale.

"Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de autorităţile de la Chişinău", a subliniat Maia Sandu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Maia Sandu: Exploziile din Transnistria, provocate de forţe pro-război