Antena Meniu Search
x

Foto Masacrul din Rio: Poziție dură a ONU, după ce poliția a fost acuzată că a executat suspecți care voiau să se predea

Biroul pentru Drepturile Omului a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a criticat dur raidul poliției din Rio de Janeiro, Brazilia, în urma căruia au murit 25 de persoane, printre care și un ofițer. Poziția ONU vin în contextul în care forțele de ordine din metropola braziliană au fost acuzate de abuz și execuții extrajudiciare.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 07.05.2021, 17:26

raid mortal în Rio de Janeiro
Poliția din Rio de Janeiro, acuzată de execuții extrajudiciare - Profimedia Images

Potrivit BBC, martorii care au asistat la intervenția echipajelor de poliție susțin că agenții au executat suspecți care voiau să se predea și au intrat în locuințe fără mandat. Poliția din Rio de Janeiro a negat toate acuzațiile, precizând că ofițerii au acționat în legitimă-apărare.

Zone mari din metropola braziliană, unul dintre cele mai violente orașe, sunt sub controlul interlopilor, mulți dintre ei având conexiuni cu puternice grupări de traficanți de droguri. Conform sursei citate, forțele de ordine au fost deseori acuzate că au folosit forță disporoporționată în operațiunile anti-mafia.

25 de oameni morți după raidul poliției din Rio de Janeiro

Raidul de joi din favela Jacarezinho, una dintre dintre cele mai mari favele, a fost efectuat de către 200 de ofițeri de poliție, ajutați de un elicopter cu un lunetist. Zona este controlată de una dintre cele mai puternice grupări criminale din Brazilia, Comando Vermelho (Comanda Roșie). Un elicopter al unui post de televiziune a filmat momentul în care suspecți înarmați sar de pe acoperișurile clădirilor, în timp ce localnici postau pe social media înregistrări video în care acuzau că poliția intră fără mandat în case și acționează brutal.

"Sunt băieți care au fost încolțiți în case și vor să se predea. Și poliția vrea să-i omoare. Au omorât câțiva în fața noastră", a spus un localnic, cu referire la suspecți. Maria Júlia Miranda, un oficial pe o poziție similară celei de avocat al poporului, a declarat că rezidenții i-au spus că unul dintre suspecți a fost ucis în dormitorul unei copile de opt ani, lăsând urme de sânge pe podea și pat, iar părinții au asistat la execuție. Miranda susține că a fost "șocată" să vadă "bălți de sânge și pereți cu urme de gloanțe", după ce a vizitat favela. De asemenea, ar exista dovezi că mai multe locuri în care au fost uciși suspecți nu au fost prezervate, fiind luate cadavrele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Masacrul din Rio: Poziție dură a ONU, după ce poliția a fost acuzată că a executat suspecți care voiau să se predea