Antena Meniu Search
x

Membrii Eurogrup au aprobat planul de salvare a Ciprului

Membrii Eurogrup au aprobat planul de salvare a statului cipriot, in urma unor discutii ample, purtate la Bruxelles. Termenii asupra carora au convenit alaturi de delegatia cipriota prevad inchiderea uneia dintre cele mai mari banci de pe insula

Vezi și

Masura protejeaza doar depozitele de sub 100.000 de euro, garantate in cadrul blocului comunitar. Cipru nu a scapat de faliment, insa. Pana la finalul zilei de astazi, statul trebuie sa stranga aproape sase miliarde de euro, garantia pentru a putea primi imprumutul de la creditorii internationali.

Planul aprobat de Eurogroup prevede inchiderea celei de-a doua banci a Ciprului si transferul activelor acesteia, inclusiv a depozitelor de sub 100.000 de euro, bancii numarul unu de pe insula.

Depozitele de peste pragul de 100.000 de euro, negarantate de Uniunea Europeana, vor fi inghetate si folosite pentru acoperirea deficitului bugetar. Aceasta este o lovitura puternica pentru rusii bogati, care au conturi in Cipru, pana de curand un paradis fiscal.

Discutiile intre delegatia cipriota si ministrii de Finante ai Zonei Euro au inceput la Bruxelles, cu patru ore intarziere.

Intre timp, in Cipru, situatia devine din ce in ce mai dramatica. Decizia de a impune restrictia de 100 de euro, suma maxima pe care o pot scoate oamenii din bancomate, i-a revoltat pe ciprioti care au organizat proteste de amploare in fata Parlamentului de la Nicosia.

Cipru trebuie sa faca rost, astazi, de 5.8 miliarde de euro, garantia pentru a primi imprumutul in valoare de zece miliarde de euro de la creditorii internationali. Aceasta suma ar salva tara de la faliment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Membrii Eurogrup au aprobat planul de salvare a Ciprului