Antena Meniu Search
x

Video Mihai Păunescu, zis ''Virus'', unul dintre cei mai periculoşi hackeri români din istorie, condamnat în SUA. Fugea de agenţii FBI de aproape 10 ani

Unul dintre cei mai periculoşi hackeri români din istorie a fost condamnat la închisoare în Statele Unite. Ascuns în spatele nick-name-ului ''Virus'', a ajutat infractori cibernetici din toată lumea să fure zeci de milioane de dolari. Autorităţile americane îi vor confisca trei milioane şi jumătate de dolari. 

de Redactia Observator

la 13.06.2023, 20:54

Vezi și

''Înţeleg, dar aproape am făcut infarct.'' Au fost cuvintele cu care temutul hacker român, Mihai Păunescu, a recunoscut că s-a speriat când a fost arestat pe un aeroport din Columbia în iunie 2021. Fugea de agenţii FBI de aproape 10 ani. Bărbatul de 39 de ani făcuse parte dintr-o grupare criminală care a făcut victime în toată lumea - infecta computere cu temutul virus Gozi.

Preet Bharara, procuror al SUA: Virusul Gozi a infectat cel puţin un milion de computere în lume, inclusiv 40.000 în SUA, şi a dus la furtul a zeci de milioane de dolari din conturile unor oameni şi ale unor companii. 

Conceput de un hacker rus în 2015, virusul Gozi a fost folosit de sute de infractori cibernetici din lumea întreagă. Ei trimiteau mailuri sau spamuri care conţineau un fişier PDF infectat. Cine îl deschidea, instala automat în computer programul-spion. Datele bancare erau furate, iar victimele rămâneau fără banii din conturi. Lista victimelor a inclus până şi NASA. 

Preet Bharara, procuror al SUA: Virusul Gozi nu ar fi avut atât de mare succes pentru infractorii cibernetici şi nu ar fi produs victimelor atâtea pagube dacă nu ar fi fost oameni ca Păunescu. 

Pe acelaşi subiect

Celebrul hacker român, trei ani după gratii în SUA

Practic, românul îi ajuta pe hackeri să nu fie descoperiţi. Arestat iniţial în 2012, Păunescu a fost extrădat în Statele Unite trei ani mai târziu. Ajuns la New York, însă, a plătit cauţiunea şi a dispărut. El face parte dintr-o lungă listă de hackeri români care au speriat America, după ce au spart baze de date federale, conturile lui Hillary Clinton şi serverele Pentagonului. Alte nume celebre sunt Guccifer sau TinKode. 

Scott Schober, expert în securitatea cibernetică: România vizează Statele Unite în mod special pentru că oamenii de aici sunt foarte bogaţi. Aproximativ 80% dintre infracţiunile cibernetice pornite din România au ca ţintă cetăţeni americani şi companii de aici. 

Acum, Păunescu va sta trei ani după gratii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Mihai Păunescu, zis ''Virus'', unul dintre cei mai periculoşi hackeri români din istorie, condamnat în SUA. Fugea de agenţii FBI de aproape 10 ani