Antena Meniu Search
x

Miliardar chinez, dispărut de mai bine de cinci ani, condamnat la 13 ani de închisoare pentru corupție. Compania sa, amendată cu peste 8 miliarde de dolari

Xiao Jianhua, un miliardar chinez a fost condamnat la 13 ani de închisoare, asta în timp ce compania sa, Tomorrow Holdings, a primit o amendă record de 55,03 miliarde de yuani, aproximativ 8 miliarde de dolari, notează The Guardian.

de Adrian Popovici

la 21.08.2022, 12:34

Xiao Jianhua, miliardar chinez
Xiao Jianhua a fost condamant la 13 ani de închisoare - Weibo

Miliardarul și compania sa sunt acuzați de autoritățile chineze că au absorbit fonduri publice în mod ilegal, dar și de folosirea acestora, alături de mai multe cazuri de mită, "încălcând grav reglementările financiare" și " afectând securitatea financiară a statului". Din această cauză, pe lângă anii de închisoare, Xiao trebuie să plătească o amendă de aproape un milion de dolari.

Din 2001 până în 2021, Xiao și compania sa au oferit acțiuni, proprietăți imobiliare, bani și alte active oficialilor guvernamentali în valoare totală de peste 100 de milioane de dolari, pentru a se sustrage supravegherii financiare și pentru a obține favoruri nelegitime, susține instanța.

Cine este Xiao Jianhua?

Miliardarul s-a născut în China și după cum susțin jurnaliștii occidentali, a urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase universități din această țară: Peking. Deși este o figură relativ necunoscută pe plan internațional, dar cu legături importante la nivelul conducerii Partidului Comunist.

O figură retrasă și cu o avere masivă obținută din afaceri a lui Xiao nu a mai fost văzut în public din ianuarie 2017, când a fost scos din hotelul Four Seasons din Hong Kong într-un scaun cu rotile, de agenți de securitate chinezi, cărora la acea vreme nu li s-a permis să opereze în oraș. El a fost dus peste graniță în China, posibil cu barca pentru a evita controalele de imigrare, potrivit unui articol din New York Times.

În anii de la dispariția sa, imperiul de afaceri al lui Xiao a fost restructurat. În iulie 2020, nouă dintre instituțiile afiliate grupului au fost confiscate de autoritățile de reglementare chineze ca parte a unei represiuni asupra riscurilor reprezentate de conglomeratele financiare. Câteva luni mai târziu, compania de investiții deținută de stat China Chengtong Holdings Group a declarat că va achiziționa o participație majoritară la o firmă de valori mobiliare legată de Tomorrow Holding. Dar știrile despre soarta lui Xiao nu au început să apară până în acest an. Luna trecută a fost judecat, la mai mult de cinci ani după presupusa sa răpire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Miliardar chinez, dispărut de mai bine de cinci ani, condamnat la 13 ani de închisoare pentru corupție. Compania sa, amendată cu peste 8 miliarde de dolari