Antena Meniu Search
x

Ministrul de externe de la Paris răspunde acuzațiilor lansate de puciștii din Niger. Franța nu va interveni militar în fosta sa colonie

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a dezminţit luni acuzaţiile juntei care a preluat puterea în Niger, potrivit cărora Franţa ar intenţiona "să intervină militar" în această ţară, informează AFP.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 31.07.2023, 22:55

Catherine Colonna, ministrul de externe al Franței
Ministrul de externe de la Paris răspunde acuzațiilor lansate de puciștii din Niger. Franța nu va interveni militar în fosta sa colonie - Shutterstock

"Este fals", a declarat ea într-o intervenţie la canalul BFM. "Trebuie demontate intoxicările şi să nu cădem pradă acestora", a reacţionat ministrul de externe în legătură cu sloganuri antifranceze lansate în cursul unei manifestaţii în faţa ambasadei Franţei la Niamey duminică.

"Am văzut o manifestaţie organizată, nespontană, violentă, extrem de periculoasă, cu cocktailuri Molotov, cu drapele ruseşti care au apărut, cu sloganuri antifranceze copiate după cele văzute şi în alte părţi", a afirmat ea, relevând "toate ingredientele obişnuite ale destabilizării de tip ruso-african".

Catherine Colonna a amintit că prioritatea absolută a Franţei este "securitatea cetăţenilor săi", în timp ce securitatea Ambasadei Franţei în Niamey a fost întărită. Ea a apreciat între altele că este "posibil" să fie restabilit în funcţie preşedintele Mohamed Bazoum, ales democratic. "Şi este necesar, căci aceste destabilizări sunt periculoase pentru Niger şi vecinii săi", a adăugat ministrul.

La Palatul Elysee se subliniază că preşedintele Emmanuel Macron "urmăreşte activ situaţia în curs" de desfăşurare. "El a putut comunica în mai multe rânduri cu preşedinţii Bazoum şi Issouffou, precum şi cu şefii de stat din Cedeao şi în special cu preşedinţii Nigeriei, Ciadului, Coastei de Fildeş, Beninului şi Senegalului, precum şi cu partenerii noştri europeni şi internaţionali implicaţi în rezolvarea crizei nigeriene", indică preşedinţia franceză. Atât Ministerul francez de Externe, cât şi Palatul Elysee au condamnat ferm puciul militar şi au cerut "restabilirea ordinii constituţionale".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri externe » Ministrul de externe de la Paris răspunde acuzațiilor lansate de puciștii din Niger. Franța nu va interveni militar în fosta sa colonie