Antena Meniu Search
x

Taiwan: China ar putea fi gata să ne invadeze până în 2025. Tensiunile, "cele mai grave" din ultimii 40 de ani

China va fi capabilă să invadeze la scară largă Taiwanul până în 2025, susţine ministrul Apărării taiwanez Chiu Kuo-cheng, care a descris tensiunile actuale drept fiind cele mai grave din ultimii 40 de ani.

de Redactia Observator

la 06.10.2021, 17:09

China ar putea fi gata de invazia Taiwanului până în 2025, crede ministrul Apărării de pe insulă
China ar putea fi gata de invazia Taiwanului până în 2025, crede ministrul Apărării de pe insulă - Profimedia

Într-un interviu acordat pentru China Times, Chiu Kuo-cheng a declarat că statul chinez este capabil să organizeze o astfel de acţiune militară şi în prezent, însă pregătirile vor ajunge în stadiul final după aproximativ trei ani. "Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea (n.r. să invadeze Taiwanul) acum, dar nu va începe cu ușurință un război. Trebuie să ia în considerare multe alte lucruri", spune oficialul taiwanez, potrivit The Guardian.

Tensiuni între China şi Taiwan

Începând de vineri, Beijingul a trimis aproximativ 150 de avioane de război în zona de apărare aeriană a insulei. China revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său şi a afirmat în repetate rânduri că va recupera insula prin orice mijloace. În schimb, guvernul Taiwanului declară că se află deja la conducerea unei naţiuni suverane, fără a mai fi necesară declararea independenţei. Marți, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a transmis că ţara sa va face "tot ce este necesar" pentru a se apăra.

În ciuda speculaţiilor cu privire la o posibilă mişcare decisivă a statului chinez asupra Taiwanului, există dezbateri aprinse pe tema capacităţilor militare propriu-zise. Autorităţile din Taiwan au revizuit un proiect de lege în baza căruia bugetul Apărării, în valoare de 8,6 miliarde de dolari, va fi cheltuit în marea lui majoritate pe armament şi sisteme avansate de protecţie anti-rachetă.

Chiu Kuo-cheng susţine că situaţia actuală este "cea mai gravă" din ultimii 40 de ani și există riscul unor "confruntări" în strâmtoarea Taiwan. "Amenințările și provocările militare sunt chiar mai multe decât înainte", a spus acesta, adăugând că orice criză ar putea escalada rapid.

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a spus că a vorbit cu omologul chinez Xi Jinping și au fost de acord să respecte acordul taiwanez. "Am vorbit cu Xi despre Taiwan. Suntem de acord ... Vom respecta acordul de la Taiwan", a spus el. "Nu cred că ar trebui să facă altceva decât să respecte acordul." Nu este clar la ce acord face referire Joe Biden. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Taiwan: China ar putea fi gata să ne invadeze până în 2025. Tensiunile, "cele mai grave" din ultimii 40 de ani