Taiwanul cere încetarea ”acțiunilor provocatoare” ale Beijingului, după ce China a trimis 52 de avioane militare în zona sa de apărare
Taiwanul a cerut Beijingului să oprească „acțiunile provocatoare iresponsabile” după ce 56 de avioane de război chineze au intrat, luni, în zona sa de apărare aeriană, cea mai mare incursiune raportată vreodată de către forța aeriană chineză.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Taiwanul a numit Beijingul „principalul vinovat” pentru tensiunile recente, dar China a dat vina pe Statele Unite. China vede Taiwanul democratic ca o provincie separatistă, dar Taiwanul se consideră un stat suveran.
Începând de vineri, China a trimis aproape 150 de avioane în zona de apărare a Taiwanului. Cea mai recentă misiune a inclus, luni, 52 de avioane militare chineze care au intrat în sud-vestul Zonei de Apărare Aeriană a Taiwanului, printre care 34 de avioane de luptă J-16, 12 bombardiere H-6, două avioane de luptă Su-30, două Yun-8 şi două aparate KJ-500, scrie BBC.
Ministerul a adăugat că Forţele Aeriene ale Taiwanului au emis atenţionări radio şi că sistemul său de apărare anti-rachetă a fost activat pentru a monitoriza activitatea.
Beijigul a trimis iniţial, vineri, de ziua aniversării Chinei comuniste, 38 de avioane militare chineze, printre care un bombardier H-6 cu capacitate nucleară, stabilind astfel un nou record. Însă acest record a fost depăşit sâmbătă, cu 39 de incursiuni în zona taiwaneză.
- China şi-a dezvăluit cele mai noi achiziţii în materie de tehnologie militară. Spectacol extravagant, cu...
- China a eutanasiat 3 pisici infectate cu Covid-19, după ce stăpâna lor a intrat în izolare
- Scene ireale în China unde curentul electric este raționalizat: fabrici oprite, oamenii mănâncă la lumina...
China consideră Taiwanul ca o provincie separatistă
Duminică, SUA s-au declarat "foarte îngrijorate" în legătură cu "provocările militare" ale Chinei lângă Taiwan, considerându-le "destabilizatoare" pentru "pacea şi stabilitatea regionale".
"Îi cerem Beijingului să înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice şi coerciţia sa împotriva Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, reafirmând angajamentul ferm al SUA pentru Taiwan.
Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de capitale, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰