Antena Meniu Search
x

Video Mister rezolvat după 8 decenii. Epava navei Montevideo Maru, scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în largul Filipinelor

Epava navei japoneze Montevideo Maru, scufudată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în largul Filipinelor, relatează AFP, potrivit news.ro. Cu peste 1.000 de oameni la bord, majoritatea prizonieri australieni, scufundarea rămâne una dintre cele mai mari tragedii maritime din istoria Australiei.

de Redactia Observator

la 22.04.2023, 09:58

Mister rezolvat după 8 decenii. Epava navei Montevideo Maru, scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită
Mister rezolvat după 8 decenii. Epava navei Montevideo Maru, scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită - Profimedia Images

Montevideo Maru a fost localizat pe 18 aprilie la o adâncime de peste 4.000 de metri în Marea Chinei de Sud, la 110 km de insula filipineză Luzon, a anunţat, sâmbătă, Silentworld Foundation, o societate de arheologie subacvatică. Descoperirea a venit după 12 zile de cercetări folosind, în special, o dronă subacvatică echipată cu sonar.

Această scufundare rămâne una dintre cele mai mari tragedii maritime din istoria Australiei. Montevideo Maru, un cargo mixt, a fost scufundat la 1 iulie 1942 de submarinul american USS Sturgeon, al cărui echipaj nu ştia că transporta prizonieri de război aliaţi în insula chineză Hainan, ocupată de armata japoneză.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

1.060 de persoane de 14 naţionalităţi au murit

Potrivit Fundaţiei Silentworld, aproximativ 1.060 de persoane de 14 naţionalităţi au murit, inclusiv 979 de australieni capturaţi în timpul bătăliei de la Rabaul, Noua Guinee, între care cel puţin 850 de soldaţi.

A fost nevoie de mai mult de cinci ani pentru a planifica misiunea de a găsi nava, potrivit Fundaţiei Silentworld. Căutările au început pe 6 aprilie. "Locul de odihnă al sufletelor pierdute de pe Montevideo Maru a fost găsit în sfârşit", a declarat premierul australian Anthony Albanese. "Sperăm că veştile de astăzi aduc un pic de mângâiere celor dragi care au aşteptat atât de mult", a adăugat el.

Fundaţia Silentworld a declarat că epava Montevideo Maru, care se află la o adâncime mai mare decât cea a Titanicului, nu va fi deranjată. Niciun obiect sau rămăşiţe umane nu vor fi îndepărtate, din respect pentru familiile victimelor.

Capitol teribil din istoria Australiei, încheiat cu această descoperire

"Descoperirea Montevideo Maru închide un capitol teribil din istoria militară şi maritimă a Australiei", a declarat John Mullen, directorul Silentworld, care a condus cercetările cu firma olandeză Fugro, specializată în sondaje de adâncime, şi cu armata australiană. "Familiile au aşteptat ani de zile să audă veşti de la cei dragi dispăruţi înainte de a afla rezultatul tragic al scufundării", a spus el. "Unii nu au acceptat niciodată pe deplin că cei dragi se numără printre victime".

Andrea Williams a făcut parte din misiunea de a găsi epava. Bunicul şi unchiul său, ambii prizonieri de război, erau pe barcă şi pieriseră acolo. Este o "zi extraordinar de importantă" pentru australienii afectaţi direct sau indirect de dezastru, a spus ea.

"Nu am înţeles niciodată de ce acest eveniment nu a ocupat un loc mai important în istoria Australiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a spus Williams într-un comunicat.

Costul uman al unui conflict

Găsirea epavei a pus capăt celor 81 de ani de incertitudine pentru rudele victimelor, a spus şeful armatei australiene, generalul Simon Stuart. "O astfel de pierdere se întinde pe zeci de ani şi ne aminteşte de costul uman al conflictului", a spus el.

Printre celelalte persoane care au murit la bordul navei Montevideo Maru s-au numărat 33 de marinari de la cargoul norvegian Herstein -- luaţi şi prizonieri de japonezi la Rabaul -- şi aproximativ 20 de gardieni şi membri ai echipajului japonezi, a spus Fundaţia Silentworld.

Printre victimele scufundării se numără cetăţeni ai mai multor ţări, potrivit aceleiaşi surse: Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Insulele Solomon, Suedia şi Statele Unite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Mister rezolvat după 8 decenii. Epava navei Montevideo Maru, scufundată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită în largul Filipinelor