Antena Meniu Search
x

Misterul din Java. Epavele a cinci nave de război au DISPĂRUT COMPLET de pe fundul mării! Anunțul făcut de Olanda (VIDEO)

Două nave de luptă olandeze care s-au scufundat în apele Mării Java în 1942 au dispărut complet împreună cu un submarin american şi alte trei vase britanice.

Două nave de luptă olandeze care s-au scufundat în apele Mării Java în 1942 au dispărut complet împreună cu un submarin american şi alte trei vase britanice.

O anchetă internațională a fost deschisă pentru a elucida misterul, însă, cel mai probabil, navele au fost dezmembrate bucată cu bucată și vândute ca fier vechi, scrie Science Alert. 

"A fost demarată o investigaţie pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu epavele. Profanarea unui mormânt de război este o infracţiune gravă", a declarat ministrul olandez al Apărării, care a precizat că există suspiciuni potrivit cărora epavele au fost furate de căutătorii de fier vechi.

Anul viitor, în 2017, se vor aniversa 75 de ani de la bătălia de pe Marea Java, care s-a încheiat cu înfrângerea umilitoare şi devastatoare a britanicilor, olandezilor, americanilor, şi a forţelor australiene din regiune, japonezii ocupând Indiile de Est Olandeze. 2.200 de oameni au murit, dintre care 900 de olandezi și 250 de indonezi de origine olandeză, iar zona în care se aflau epavele a fost declarată „cimitir de război sacru”.

Pe acelaşi subiect

Atunci au fost scufundate navele olandeze HNLMS De Ruyter, HNMLS Java și HNMLS Kortnaer. 

În 2002, un scafandru amator a înotat pe lângă nave. De atunci, expediţiile au avut ca scop documentarea şi protejarea zonei. În timpul expediţiei de anul acesta, podeaua marină a fost cercetată cu ajutorul unui sonar. Deşi urma lor a fost descoperită pe radar, două dintre nave erau dispărute complet. 

Conform The Guardian, alte trei nave britanice, împreună cu un submarin american, au dispărut. Oficialităţile au descoperit că au fost vândute împreună cu navele olandeze. 

Mările din Indonezia, Singapore și Malaysia sunt cimitire pentru zeci de nave și submarine care s-au scufundat în timpul războiului. Furtul de fier este o practică obişnuită în regiune, până acum însă doar navele mici erau prada hoţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Misterul din Java. Epavele a cinci nave de război au DISPĂRUT COMPLET de pe fundul mării! Anunțul făcut de Olanda (VIDEO)