Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Momentul în care protestatarii furioşi dărâmă uşile Senatului mexican, în timpul dezbaterii unei reforme controversate

Haos în Mexic! Mai mulţi protestatari furioşi au luat cu asalt clădirea Senatului. Nemulţumiţi până peste cap de legile din ţară, manifestanţii mexicani au pătruns cu forța într-o sală în care aveau loc dezbateri pe tema unei controversate reforme judiciare. Protestatarii au spart uşile, iar politicienii au fost nevoiți să oprească temporar discuțiile. Totuși, după evacuarea manifestanților, proiectul a fost adoptat, lucru care a stârnit noi nemulțumiri în rândul mexicanilor.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 08:43

Câteva sute de manifestanţi au pătruns în forţă marţi în Senatul din Ciudad de Mexico, protestând faţă de o reformă judiciară controversată, care a determinat deja circa 1.700 de judecători federali din Mexic să intre în grevă în ultimele trei săptămâni. 

Preşedintele de stânga Andres Manuel Lopez Obrador a propus în cadrul unei reforme mai ample ca judecătorii - inclusiv cei de la Curtea Supremă - să fie aleşi direct de cetăţeni, prin vot. Mandatul său de şase ani se încheie luna aceasta, însă locul lui va fi luat de aliata sa apropiată Claudia Sheinbaum, care a câştigat alegerile din iunie şi va continua probabil politicile celui care i-a fost mentor.

Protestatarii au scandat împotriva şefului statului "Senatori, arestaţi-l pe dictator"; un alt slogan a fost "Puterea judiciară nu va cădea". După ce demonstranţii au trecut de barierele de securitate, iar câteva zeci dintre ei au pătruns în aulă purtând drapele naţionale, preşedintele Senatului, Gerardo Fernandez Norona, membru al majorităţii prezidenţiale, a suspendat şedinţa. Ulterior, el a anunţat că lucrările se vor muta în vechiul sediu al Senatului.

Vezi și

Haos în Mexic

Fernandez Norona a dat asigurări că "va avea loc o reformă a puterii judiciare", care a fost deja aprobată de Camera Reprezentanţilor. În cursul serii, când senatorii s-au reunit la vechiul sediu, protestatarii s-au deplasat la rândul lor acolo. Puţin după miezul nopţii, Senatul a dat aprobarea generală şi a trecut la dezbaterea unor rezerve formulate de parlamentari.

Criticii reformei se tem că alegerea directă a judecătorilor va spori influenţa cartelurilor de traficanţi de droguri, care controlează o mare parte din Mexic, că va conta mai puţin calificarea profesională a magistraţilor şi că puterea politică va avea un cuvânt mai greu de spus în materie judiciară. Mii de angajaţi ai instanţelor s-au solidarizat cu greva magistraţilor împotriva reformei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Momentul în care protestatarii furioşi dărâmă uşile Senatului mexican, în timpul dezbaterii unei reforme controversate