Antena Meniu Search
x

Nava capturată în noiembrie de rebelii houthi a devenit atracție turistică. La bord se afla și un electrician român 

Nava capturată luna trecută de rebelii yemeniţi Houthi, vas la bordul căreia se află şi un electrician român, a fost deschisă publicului. 

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 12:44

Vezi și

Imaginile apărute în online arată cum mai mulţi oameni explorează vasul, îşi fac fotografii şi flutură steagul Yemenului cu zâmbetul pe buze. Totul a avut loc în timp ce soldaţii înarmaţi se plimbau printre ei.

Unele voci spun chiar că, pe o parte din navă, a apărut un slogan în grafitti care care arată susţinerea pentru organizaţia Hamas din Fâşia Gaza. Între timp, au apărut informaţii cum că cei 25 de membri ai echipajului sunt trataţi decent şi au putut sa ia legatura pentru puţin timp cu familiile. Printre ei se află şi un marinar român.

Marinarii răpiți au putut contacta familia

Membrilor echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, organizaţie susţinută de Iran, li s-a permis un "contact modest" cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor, a declarat săptămâna aceasta proprietarul navei, relatează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului.

Echipajul navei este format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

"Siguranţa şi bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât şi a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului şi cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt trataţi atât de bine pe cât se poate aştepta în aceste circumstanţe", a declarat luni, într-un comunicat, proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.

"Cei 25 de membri ai echipajului reţinuţi nu au nicio legătură cu situaţia actuală din regiune", a precizat proprietarul. "Nu se poate obţine nimic prin reţinerea lor în continuare", mai spune proprietarul.

Statele Unite au acuzat rebelii Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roşii.

Luni, la o reuniune a organismului de conducere al agenţiei de navigaţie a ONU, Statele Unite, Bahamas şi Japonia au cerut eliberarea necondiţionată a navei Galaxy Leader şi a echipajului său. Japonia "condamnă cu fermitate aceste acte care ameninţă siguranţa şi libertatea de navigaţie în acea zonă", a transmis delegaţia Japoniei în faţa adunării Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Bahamas a declarat că diferitele atacuri, inclusiv cel asupra navei Galaxy Leader, reprezintă "o încălcare a tuturor normelor referitoare la trecerea paşnică a navelor". "Aici avem actori non-statali, deci pe cine consideraţi responsabil?", a întrebat Bahamas, referindu-se la rebelii Houthi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Nava capturată în noiembrie de rebelii houthi a devenit atracție turistică. La bord se afla și un electrician român