Antena Meniu Search
x

Nepal, țara din calea seismelor

Cutremurul a fost cel mai grav înregistrat în Nepal, de mai bine de 80 de ani.Epicentrul seismului s-a aflat la o adâncime de numai câţiva kilometri, ceea ce explică forţa sa destructivă deosebită

Cutremurul a fost cel mai grav înregistrat în Nepal, de mai bine de 80 de ani. Epicentrul seismului s-a aflat la o adâncime de numai câţiva kilometri, ceea ce explică forţa sa destructivă deosebită

Centrul istoric al oraşului Kathmandu este devastat. Printre clădirile distruse se numără şi monumente înscrise în patrimoniul cultural mondial, din care nu au mai rămas decât mormane de cărămizi şi moloz. 

Pentru cei mai mulţi nepalezi ca şi pentru turiştii străini aflaţi în ţară, cutremurul de magnitudine 7.8 a fost cel mai puternic pe care l-au trăit vreodată. Oamenii cuprinşi de panică au ieşit în grabă pe străzi, în timp ce casele din jur se năruiau.

Cutremurele nu sunt, totuşi, neobişnuite în Nepal şi în întreaga regiune. De fapt, munţii Himalaya s-au format chiar în urma unor asemenea fenomene, repetate timp de milioane de ani. Cel mai puternic seism înregistrat în Nepal, de magnitudine 8, a distrus aproape total, în 1934, capitala şi alte câteva oraşe. Cutremurul de acum a făcut victime şi în ţările vecine - China, India şi Bangladesh, unde a provocat, de asemenea, pagube materiale destul de însemnate. Dar, fireşte, acestea nu pot fi comparate cu distrugerile din Nepal, o ţară săracă de aproape 28 de milioane de locuitori.

Acestora li se adaugă, în aceste zile, vreo 300.000 de cetăţeni străini, alpinişti dornici de ascensiuni în Himalaya sau turişti atraşi de frumuseţile ţării. Întreaga Vale Kathmandu este înscrisă de UNESCO pe lista patrimoniului cultural mondial. Dar ea a pierdut, acum, câteva vestite monumente, doborâte de seism. Unul dintre acestea, turnul Dharahara, era o adevărată emblemă a capitalei nepaleze. Construit în secolul al 18-lea, turnul dispunea de o platformă de pe care se putea admira panorama oraşului. Din construcţia cu nouă etaje nu a mai rămas decât un colţ de zid şi încă nu se ştie câţi vizitatori şi-au găsit sfârşitul sub dărâmăturile sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Nepal, țara din calea seismelor