Antena Meniu Search
x

Norvegia le interzice renilor să mai treacă graniţa către Rusia. Pentru o singură escapadă, ruşii cer 4.000 de euro despăgubiri

Autorităţile norvegiene au anunţat joi refacerea unui gard existent în apropierea graniţei ruso-norvegiene din Nordul Îndepărtat, în încercarea de a preveni escapadele costisitoare ale renilor în partea rusă, transmite AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 16:30

Norvegia le interzice renilor să mai treacă graniţa către Rusia. Pentru o singură escapadă, ruşii cer 4.000 de euro despăgubiri
Norvegia le interzice renilor să mai treacă graniţa către Rusia. Pentru o singură escapadă, ruşii cer 4.000 de euro despăgubiri - Profimedia Images

Pentru prevenirea intruziunilor cervidelor, pe partea norvegiană există un gard, pe 150 dintre cei 198 de kilometri ai graniţei ce separă ţara scandinavă de Rusia. Însă, deoarece unele porţiuni ale gardului datează din 1954, obstacolul a devenit în timp uşor de trecut.

"Şi pentru reni este strict interzisă trecerea graniţei în Rusia", a declarat Direcţia norvegiană pentru agricultură într-un comunicat. Cu toate acestea, de la începutul anului, 42 de cervide norvegiene s-au aventurat peste frontieră pentru a păşuna în parcul naţional rus Pasvik Zapovednik.

Autorităţile ruse pretind în jur de 4.000 de euro pentru fiecare ren care trece graniţa din Norvegia

De fiecare dată, autorităţile ruse pretind în jur de 50.000 de coroane (peste 4.300 de euro) pentru acoperirea pagubelor, iar animalele sunt sacrificate la întoarcerea în Norvegia pentru a se preveni recidivele. Direcţia pentru agricultură a apelat la o companie pentru a construi până la 1 octombrie un nou gard pe o secţiune de şapte kilometri, în schimbul a 3,7 milioane de coroane.

Crescuţi de populaţiile sami, o comunitate indigenă din nordul Europei, renii sunt animale semi-nomade care migrează pe spaţii vaste dintre păşunile de vară şi păşunile de iarnă. În această regiune a Arcticii, Norvegia şi Rusia dispun de un singur loc autorizat pentru trecerea dintr-o ţară în alta pe uscat, punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Norvegia le interzice renilor să mai treacă graniţa către Rusia. Pentru o singură escapadă, ruşii cer 4.000 de euro despăgubiri