Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Norvegia ridică limita minimă de vârstă pentru rețelele sociale de la 13, la 15 ani. "Copiii trebuie protejați"

Norvegia va impune o limită de vârstă minimă strictă de 15 ani pentru rețelele de socializare, în timp ce guvernul țării își intensifică măsurile împotriva marilor companii de tehnologie, despre care oficialii spun că "se luptă cu creierul copiilor mici", potrivit The Guardian.

de Redactia Observator

la 24.10.2024 , 12:25

copii care folosesc smartphone "Copiii trebuie protejați" - Shutterstock

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a recunoscut că va fi "o luptă grea", dar a declarat că politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii de "puterea algoritmilor".

Limită de vârstă pentru rețelele sociale

Țara scandinavă are deja în vigoare o limită minimă de vârstă de 13 ani pentru platformele social media. În ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre copiii în vârstă de nouă ani, 58% dintre copiii în vârstă de 10 ani și 72% dintre copiii în vârstă de 11 ani sunt prezenți pe rețelele sociale, potrivit unei cercetări realizate de autoritatea norvegiană pentru mass-media.

Articolul continuă după reclamă

Guvernul s-a angajat să introducă mai multe măsuri de protecție pentru a împiedica copiii să ocolească restricțiile de vârstă - inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât doar utilizatorii cu vârste de peste 15 ani să poată accepta ca platforma să le gestioneze datele cu caracter personal, și dezvoltarea unei bariere de verificare a vârstei pe rețelele de socializare, relatează Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Ce spune premierul Norvegiei

"Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător din social media. Aceștia sunt giganți mari ai tehnologiei care se confruntă cu creierele copiilor mici. Știm că aceasta este o luptă dificilă, deoarece există forțe puternice aici, dar este, de asemenea, un context în care este nevoie de politică", a declarat miercuri premierul Norvegiei.

Deși a spus că înțelege că rețelele de socializare le-ar putea oferi copiilor o comunitate, prim-ministrul a adăugat că exprimarea de sine a celor mici nu ar trebui să fie în puterea algoritmilor. "Dimpotrivă, vă poate face să deveniți mai singuri și pacificați, deoarece totul se întâmplă atât de repede pe acest ecran", a declarat el.

Ministrul norvegian pentru copii și familii, Kjersti Toppe, care s-a întâlnit la Stavanger cu părinții care militează pentru o reglementare online mai strictă pentru copii, a declarat că măsura este, de asemenea, menită să ajute părinții. "Este vorba, de asemenea, despre a oferi părinților siguranța de a spune nu. Știm că mulți oameni își doresc cu adevărat să spună nu, dar nu simt că pot".

Ea a spus că guvernul investighează metode de aplicare a unor astfel de restricții care să nu intervină asupra drepturilor omului, cum ar fi cererea unui cont bancar pentru a accesa rețelele.

Măsuri similare şi în Australia

Australia a anunțat, de asemenea, o interdicție privind rețelele sociale pentru adolescenții și copiii mai mici, afirmând că va bloca accesul copiilor la rețelele sociale și la alte platforme digitale. Limita de vârstă nu a fost încă stabilită, dar este probabil să fie între 14 și 16 ani.

Franța testează o interdicție privind telefoanele mobile la școală pentru elevii cu vârsta de până la 15 ani. În caz de succes, aceasta ar putea fi introdusă la nivel național începând din ianuarie 2025.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Plănuiţi să faceţi cumpărături de Black Friday, în rate?
Observator » Ştiri externe » Norvegia ridică limita minimă de vârstă pentru rețelele sociale de la 13, la 15 ani. "Copiii trebuie protejați"