Antena Meniu Search
x

Noul guvernator al Băncii Centrale din Afganistan nu are studii superioare şi nici pregătire în domeniul economic. Principala sa misiune

Haji Mohammad Idris a fost numit guvernator al Băncii Centrale din Afganistan, sub noul regim al talibanilor. Potrivit Reuters, Haji Mohammad Idris nu are studii superioare şi nici pregătire în domeniul economic.

de Redactia Observator

la 09.09.2021, 16:59

Noul guvernator al Băncii Centrale din Afganistan nu are studii superioare şi nici pregătire în domeniul economic. Care va fi principala sa misiune
- Captură Twitter / irwincollier

Un lider al talibanilor a precizat că Haji Mohammad Idris a fost ales în această funcţie pentru că de-a lungul timpului expertiza sa financiară a fost apreciată. "Sunt mulţi oameni pe care publicul larg nu-i cunoaşte, dar care au deţinut poziţii cheie şi au avut contribuţii majore. Haji Idris e unul dintre aceşti oameni. Cred că nici măcar studii religioase nu a urmat, dar e un expert în finanţe", a declarat liderul taliban, potrivit Reuters.

Acesta a mai precizat că Haji Mohammad Idris a lucrat mult timp, pe domeniul financiar, alături Mullah Akhtar Mansour, fostul lider al mişcării talibane care a fost ucis într-un atac cu dronă în 2016. Ca guvernator al Băncii Centrale, Haji Mohammad Idris are o misiune extrem de grea. Plecarea americanilor şi a aliaţilor şi venirea talibanilor la putere a creat o criză economică puternică în Afganistan: funcţionarii publici sunt neplătiţi, multe dintre întreprinderi s-au închis, iar preţurile la alimentele de bază sau combustibil au început să creacă. Singura veste bună pentru Afganistan este că Iranul a reluat exporturile către ţara condusă acum de talibai.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că principala sarcină a lui Haji Mohammad Idris va fi aceea de a reorganiza instituţiile importante şi de a vorbi populaţiei despre problemele econimice cu care se confruntă ţara.

Ministru de Interne este un terorist pentru prinderea căruia FBI oferă 5 milioane de dolari

Numirea lui Haji Mohammad Idris în funcţia de guvernator al Băncii Centrale nu este prima decizie ciudată a regimului taliban. Ministrul de interne este un temut lider al grupării Haqqani.

Sirajuddin Haqqani a fost numit în funcția de ministru de Interne. Haqqani este considerat un terorist internațional de către autoritățile americane, FBI-ul oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar putea duce la arestarea sa. Fiul unui proeminent comandant al mujahedinilor, Jalaluddin Haqqani, Sirajuddin a condus rețeaua Haqqani, un grup care supraveghează bunurile financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei cu Pakistanul. Unii experți cred că rețeaua Haqqani a introdus bombe sinucigașe în Afganistan. Haqqani este căutat de FBI în legătură cu un atac din 2008 asupra unui hotel din Kabul, care a ucis șase persoane, inclusiv un cetățean american. Haqqani ar fi participat, de asemenea, la atacuri transfrontaliere asupra forțelor americane și ale coaliției din Afganistan și ar fi planificat să-l asasineze pe președintele afgan Hamid Karzai în 2008.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Noul guvernator al Băncii Centrale din Afganistan nu are studii superioare şi nici pregătire în domeniul economic. Principala sa misiune