Antena Meniu Search
x

Galerie foto O călugăriță s-a așezat în genunchi în fața polițiștilor, la un protest din Myanmar. Doi oameni au murit la picioarele ei

O călugăriță a implorat în genunchi polițiștii dintr-un oraș din nordul Myanmarului să nu mai împuște manifestanții care continuă să protesteze împotriva loviturii de stat de luna trecută. Sora Ann Rose Nu Tawng a fost fotografiată implorându-i pe polițiștii din orașul Myitkyina să-i cruțe pe ”copii” și să ia în schimb viața ei.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.03.2021, 13:40

Vezi și

Imaginile cu călugărița catolică, în genunchi și cu brațele deschise în fața forțelor de ordine care se pregăteau de acțiune, a câștigat respectul oamenilor în țara majoritar budistă. "Am îngenuncheat rugându-i să nu mai împuște și să nu mai tortureze copii, ci să mă împuște pe mine, să mă omoare", a spus ea marți, potrivit The Guardian.

Apelul ei la pace a rămas însă fără răspuns.

Protestatarii au ieșit luni pe străzile Myitkyina, capitala statului Kachin, purtând pălării și purtând scuturi improvizate. 

În timp ce poliția se grupa în jurul lor, sora Ann Rose Nu Tawng și alte două călugărițe i-au rugat să plece.

„Poliția urmărea să-i aresteze și eu eram îngrijorată pentru copii”, a spus ea.

Polițiștii au ucis doi protestatari în fața călugăriței

În acel moment, călugărița de 45 de ani a căzut în genunchi. Câteva clipe mai târziu, în timp ce ea cerșea pace, polițiștii au început să tragă asupra mulțimii de protestatari din spatele ei.

„Copiii au intrat în panică și au fugit în față ... Nu am putut face nimic, dar mă rugam ca Dumnezeu să îi salveze și să-i ajute pe copii”, a spus ea.

Mai întâi a văzut un bărbat împușcat în cap căzând mort în fața ei, apoi a simțit gazele lacrimogene. 

„Am simțit că lumea se prăbușește”, a spus ea. „Sunt foarte tristă că s-a întâmplat asta în timp ce îi imploram”, a mai spus ea.

Zeci de morți în confruntările poporului cu armata

O echipă locală de salvare a confirmat pentru AFP că doi bărbați au fost împușcați la fața locului în timpul protestului de luni, deși nu a confirmat dacă au fost folosite gloanțe reale ori de cauciuc.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Atunci, liderii militari au denunțat "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020.

Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. 

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale în unele cartiere din oraşul Yangon (Rangoun), capitala economică a ţării, precum şi în zone din Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar accesul la reţelele sociale a fost restricţionat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » O călugăriță s-a așezat în genunchi în fața polițiștilor, la un protest din Myanmar. Doi oameni au murit la picioarele ei