Antena Meniu Search
x

O fetiţă de 10 ani din Italia a murit asfixiată, făcând provocarea ”jocul fularului” pe TikTok

Tragedie cumplită în Italia, după ce o fetiţă de doar 10 ani a pierit în timpul unei provocări pentru contul ei de Tik-Tok. "Jocul fularului", cunoscut ca ”blackout challenge”, în care copiii îşi blochează respiraţia până la leşin, pentru a experimenta senzaţii tari, provoacă în fiecare an accidente, unele dintre ele mortale.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 22.01.2021, 17:16

Antonella Sicomero avea 10 ani
O fetiţă de 10 ani din Italia a murit asfixiată jucând ”jocul fularului” pe TikTok - Facebook/Antonella Sicomero/Tik Tok
  • Mezina familiei a dat alarma
  • Fata a fost transportată la spital, dar nu a supravieţuit

Antonella, în vârstă de 10 ani, a fost găsită în baie în stare de inconştienţă, chiar de sora ei mai mică, în vârstă de cinci ani, miercuri seara. Se legase la gât cu o curea, cu scopul de a nu respira cât mai mult timp posibil, în timp ce poziţionase telefonul ca să înregistreze întregul moment. 

Mezina familiei a dat alarma, iar copila a fost transportată de urgenţă la Spitalul de copii din Palermo, potrivit uk.news.yahoo.

"Antonella se juca jocul asfixierii"

"Jocul fularului" sau "blackout challenge" reprezintă o provocare periculoasă în care copiii îşi blochează respiraţia până leşină pentru a experimenta senzaţii tari şi provoacă anual zeci de accidente, unele mortale.

Părinţii fetei au dezvăluit faptul că o altă soră a Antonellei, în vârstă de nouă ani, le-a explicat ce s-a întâmplat de fapt: "Antonella se juca jocul asfixierii".

"Noi nu ştiam că participa la acest joc. Ştiam că Antonella intra pe TikTok  pentru coregrafii, pentru a vedea videouri. Dar cum mi-aş putea imagna această atrocitate? Fiica mea, mica mea Antonella, să moară din cauza unui joc extrem pe TikTok. Cum să accept aşa ceva?" a spus tatăl fetei, Angelo Sicomero.

Familia a decis să doneze organele Antonellei, pentru ca "alţi copii să poată trăi cu ajutorul ei".

Parchetul din Palermo a deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului mortal.

Telefonul mobil al fetei a fost confiscat de către anchetatori, urmând a se stabili dacă micuţa transmitea live, dacă cineva a invitat-o să accepte provocarea ori dacă făcea înregistrarea pentru un prieten sau pentru o persoană cunoscută pe prin intermediul aplicaţiei.

TikTok, care revendică mai bine de 100 de milioane de utilizatori în Europa, deținută de compania chineză ByteDance, a declarat vineri că nu a reușit să identifice niciun conținut de pe site-ul său care ar fi putut încuraja fata să participe la o astfel de provocare, dar a ajutat autoritățile din anchetă în legătură cu posibila "incitare la sinucidere".

"Securitatea comunităţii TikTok este prioritatea noastră absolută, ne aflăm la dispoziţia autorităţilor competente pentru a colabora în ancheta lor", a anunţat platforma într-un comunicat.

Experții medicali au avertizat cu privire la pericolul ca provocarea să fie preluată de alţi tineri şi roagă părinţii să fie atenţi la activitatea minorilor în mediul online.

Moartea fetei a provocat reacții puternice în Italia

Agenția italiană pentru protecția datelor a intentat un proces împotriva TikTok în decembrie, acuzând o "lipsă de atenție privind protecția minorilor" și criticând ușurința cu care copii foarte mici se pot înscrie în cadrul aplicaţiei.

TikTok, care a devenit global în 2018, și-a construit succesul rapid pe baza parodiilor şi a coregrafiilor muzicale, punând accentul pe inventivitatea şi creativitatea utilizatorilor care au "mână liberă" la înregistrarea videoclipurilor cu scopul de a deveni virale.

Moartea fetei a provocat reacții puternice în Italia, iar oamenii solicită o mai bună reglementare a rețelelor sociale.

"Rețelele sociale nu pot deveni o junglă în care este permis orice", a declarat Licia Ronzulli, președintele Comisiei parlamentare italiene pentru protecția copilului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » O fetiţă de 10 ani din Italia a murit asfixiată, făcând provocarea ”jocul fularului” pe TikTok