Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O maşină a explodat la graniţa dintre SUA şi Canada, pe podul Rainbow, în apropiere de Cascada Niagara. Ipoteza unei bombe, exclusă

O mașină a explodat miercuri pe Rainbow Bridge, podul care leagă Canada de Statele Unite, la Cascada Niagara. Autoritățile au închis punctul respectiv de trecere a frontierei și alte trei între New York și Ontario, relatează Reuters. Forțe antitero ale FBI au fost mobilizate pentru a investiga incidentul, potrivit guvernatorului New York-ului, Kathy Hochul. Două persoane din vehicul au murit în explozie iar un agent al poliției de frontieră a fost rănit, potrivit presei americane care citează surse anonime din poliție.

de Redactia Observator

la 23.11.2023 , 00:59

O maşină a explodat la graniţa dintre SUA şi Canada. FBI-ul a ajuns imediat la faţa locului: "Ancheta e în desfăşurare"
- Captura YouTube

UPDATE Din primele informații, agenția de protecție a frontierelor din SUA (CBP) crede că incidentul a fost cauzat de un șofer imprudent care a făcut accident, urmat de un incendiu, au declarat două surse pentru Reuters. Deși oficialii CBP nu au exclus un atac deliberat, dovezile preliminare nu sugerau acest lucru, au spus ei. 

Anchetatorii au exclus o bombă, dar posibilitatea unui act de terorism nu a fost îndepărtată  deoarece circumstanțele incidentului au rămas nedeterminate, scrie Reuters. Șoferul vehiculului și un pasager au murit în explozie, iar un ofițer al Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP) a fost rănit.

Inițial, televiziunea canadiană CTV News a relatat, citând surse din serviciile de informații, că oficialii din guvern iau în calcul ipoteza potrivit căreia explozia mașinii este legată de un act de terorism.  Un spital local a declarat în legătură cu explozia că a tratat un singur pacient cu răni ușoare, care a fost ulterior externat. Detaliile oficiale sunt încă neclare, potrivit Reuters. 

Articolul continuă după reclamă

Ziarul Niagara Gazette a relatat, citând surse din poliție, că mașina a intrat în viteză pe pod, a trecut printr-un gard care separă benzile de circulație și a explodat. CNN, citând surse anonime, a spus că mașina venea din partea canadiană spre SUA.

Pe acelaşi subiect

Inițial, canalul american Fox News a relatat că explozia a fost cauzată de o mașină-capcană, spunând că în vehicul erau "mulți explozibili". Cu toate astea, canalul NBC a contrazis Fox News, transmițând că nu au fost găsiți explozibili în vehiculul care a lua foc la granița dintre SUA și Canada.

Ulterior, Fox News a revenit asupra informațiilor. Explozia a fost atât de mare și de puternică, încât autoritățile au crezut mai întâi că este un atac terorist, menționează Fox News, citând surse. Tot potrivit Fox News vehiculul circula din SUA către Canada, se îndrepta în direcția clădirii ofițerilor de frontieră iar incidentul este tratat ca un posibil atac.  

Podul Rainbow și toate celelalte trei puncte de trecere a frontierei de-a lungul râului Niagara, între vestul New York-ului și sudul provinciei Ontario - Podul Păcii, Podul Lewiston-Queenston și Podul Whirlpool - au fost închise pe termen nedeterminat ca măsură de precauție. Alte puncte de trecere au rămas deschise, dar sunt în "stare de alertă sporită" potrivit guvernatorului statului New York.

Cele trei poduri rutiere peste râul Niagara între provincia canadiană Ontario și statul New York sunt printre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei din lume. Podul Whirlpool asigură și trafic feroviar.

Măsurile de securitate au fost intensificate la aeroporturile și căile ferate din regiune. Aeroportul Internațional Buffalo a fost închis pentru toate zborurile internaționale. De asemenea, securitatea a fost înăsprită în diferite locuri din New York, a declarat primarul Eric Adams într-un comunicat.

"Este evident o situație foarte gravă. Tratăm foarte serios situația. Suntem în contact strâns cu autoritățile americane", a declarat Ministrul Securității Publice din Canada, Dominic LeBlanc.

Explozia este investigată de agenții FBI din Buffalo, New York. "FBI se coordonează cu partenerii noștri din agențiile de poliție locale și federale în această investigație. Deoarece această situație este foarte fluidă, asta este tot ce putem spune în acest moment" a transmis FBI într-un comunicat.

Forțe de poliție din Canada au fost și ele "angajate activ în evaluarea situației", a anunțat premierul provinciei Ontario, Doug Ford. Oficialii agențiilor de frontieră din Statele Unite nu au făcut niciun comentariu. Nici omologii lor canadieni nu au răspuns solicitărilor Reuters de a face comentarii. Nici reprezentanții Departamentului de Stat al SUA nu au oferit detalii. Casa Albă monitorizează îndeaproape situația, a transmis un purtător de cuvânt.

UPDATE: Potrivit unor surse citate de FoxNews se ia în calcul chiar posibilitatea unui atac terorist. Conform aceloraşi surse, ar fi vorba despre o maşină-capcană, încărcată cu explozibili. Cei doi oameni din maşină au murit, iar un vameş a fost rănit.

Biroul FBI din Buffalo anunţă într-un comunicat că anchetează cu privire la explozia de pe Podul Rainbow, peste râul Niagara, care asigură o legătură între cele două ţări.

Imagini şi înregistrări video de presă postate pe reţele de socializare surprind o cabină a grănicerilor în flăcări. Alte informaţii nu erau disponibile imediat, scrie AP.

Guvernatoarea statului New York Kathy Hochul anunţă că a fost informată cu privire la acest incident şi că ”monitorizează situaţia îndeaproape”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » O maşină a explodat la graniţa dintre SUA şi Canada, pe podul Rainbow, în apropiere de Cascada Niagara. Ipoteza unei bombe, exclusă